zene, ökotúra és autósmozi

2020.06.05. 08:00

Nyárra nyitva: ezek a programok várnak a hétvégén Fejér megyében

Nyitunk, nyílunk? Nyárra, programokra, szabadba? Kis lépésekkel ugyan, de csak így tovább. Tessék csak folyvást, folyvást!

V. Varga József

Szombaton ismét lesz túra a Sóstó Természetvédelmi Területen, de azon – a jelen helyzetre tekintettel – most csak mindössze tízen vehetnek részt

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Foteltúra, újra töltve

A Foteltúra videósorozat második részében Horváth Zsófia, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa megmutatja a Bory-vár zegzugos épületét, az órajátékot, a Hiemer-házat. Az otthon és a fotel kényelméből élvezhetik a fehérvári Fő utca legszebb pontjait, illetve a Zichy liget virágos tereit.

„Túrabakancsot” fel, és irány a kanapé, hiszen a virtuális székesfehérvári séta második videója már elérhető a megyeszékhely hivatalos YouTube csatornáján és Facebook oldalán, a túra során készült képek pedig letölthetők a galériából!

Nyárköszöntő ökotúra

A virágzó vadvirágoké lesz a főszerep a június 6-ai, szombati székesfehérvári túrán, amely 10 órakor indul a Sóstó Látogatóközponttól. A túrán maximum 10 fő vehet részt, ezért előzetes regisztráció szükséges: [email protected], (06-22) 202-373, 06-70-669-9010.

Találkozás a látogatóközpontnál. A szervezők kérik, hogy a résztvevők indulás előtt legkésőbb 10 perccel érkezzenek meg. Megközelítés: a Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó látogatóközpont a Mol Aréna Sóstó épületében található, és a természetvédelmi terület felőli oldalról közelíthető meg. A látogatóközpont a kilátó felőli oldalon helyezkedik el. Parkolás: a Szárcsa csárda mögötti parkolóban (GPS koordináták: 47.173961, 18.418134) vagy a Mol Aréna Sóstó melletti parkolókban (GPS koordináták: 47.172508, 18.413108).

A látogatóközpont nyitvatartása: keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Szombaton ismét lesz túra a Sóstó Természetvédelmi Területen, de azon – a jelen helyzetre tekintettel – most csak mindössze tízen vehetnek részt
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Nyolcas Akusztik – Bobek

Hosszú idő után újra van lehetőség egy kis zenebonát csapni. Június 6-án, szombaton Bobek telepedik közétek-mellétek Székesfehérváron, a Nyolcas Műhely udvarán. Menetrend, 18 óra: Nyolcas nyitás. 19.30 óra: Zenélgetés. Utána: lehet, hogy Pajta.

SzűcsInger, zenés irodalmi est

A zenész Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA) és a keszthelyi születésű költő, Szálinger Balázs meghatározhatatlan műfajú előadással várja az érdeklődőket június 6-án, szombaton 19 órától Székesfehérváron, a Petz sörözőben. (Maximum 75 fő, helyfoglalás érkezési sorrendben.)

Koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek meg öncélú örömzene. Az est szervező ereje a közös mániák (Petőfi Sándor, Beatles, a magyar kabaré) felmutatása és a humor, amit legalább két ember biztosan érteni és szeretni fog. Ki mondta, hogy nem lehet magyar versekhez úgy hozzányúlni, hogy popzene legyen a végeredmény? Miért ne lehetne igazi rádiós sláger egy Petőfi-vers alapján? Ki mondta, hogy nem válthatja egymást magától értetődően komikum és tragikum? Közös dalok, tinédzserkori versek, popsláger boroscímkéből, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, magyar szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a Világslágerek magyarul, melynek során végre ez a viharvert kis nép is saját nyelvén élheti át a legnagyobb slágereket.

A páros, bár vagy 20 éve ismeri egymást, a Rájátszás nevű sorozatban dolgozott először együtt. 2014 tavasza óta SzűcsInger néven saját 2 fős formációjukkal is tesztelik a közönség idegeit. Első kiadványukkal, ami egyszerre könyv és lemez, 2018 őszén jelentkeztek a Rózsavölgyi Kiadónál. 2019 májusában egy speciális, teljes zenekaros esten megtöltötték a Müpa 500 fős nézőterét is. Az elmúlt öt-hat évben mintegy 50 koncertet adtak vidéken és Budapesten, könyvtárakban és nyári fesztiválokon.

Autósmozi Nagyvenyimen

Szereted a filmeket? Van jogsid és autód is? Akkor június 7-éig téged is vár Nagyvenyim autósmozija (Fő utca 8., focipálya)! Kapunyitás: 19.30 óra. Kezdés: 20.45 óra.

A klasszikus autósmozi lényege, hogy beparkolsz az autóddal a mozi helyszínére, beállítod az autód rádióján az adott frekvenciát, és élvezed a filmet a saját autódból úgy, hogy a hangot a rádiód hangszórójából hallod. A parkolás érkezési sorrendben történik, érkezz minél előbb. (A városi terepjáróval érkező vendégeknek speciális helyeket biztosítanak, hogy ne takarják ki mások elől a kilátást, így ők jellemzően oldalt vagy hátul kapnak helyet.)

Filmek, június 4., csütörtök: Bohém Rapszódia (angol-amerikai életrajzi dráma, zenés film, 134 perc, 2018; 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett).

  • Június 5., péntek: Vissza a jövőbe (amerikai kalandfilm, 111 perc, 1985; 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett).
  • Június 6., szombat: Másnaposok (amerikai vígjáték, 100 perc, 2009; 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett).
  • Június 7., vasárnap: Csillag születik (amerikai zenés filmdráma, 135 perc, 2018; 16 éven aluliak számára nem ajánlott).
  • KönyvTerasz Dunaújvárosban

    Megnyílt a KönyvTerasz Dunaújvárosban, a József Attila Könyvtár előtt.

    Bár a kormány a könyvtárak személyes látogatásának tilalmát még nem oldotta fel, így továbbra sem nyithatnak ki és olvasókat sem fogadhatnak az intézmények, viszont a beiratkozott olvasóknak lehetőséget biztosítanak a korábban kölcsönzött könyvek visszavitelére, és az előre igényelt újságok, könyvek, hangoskönyvek, CD-k elvitelére, kizárólag az épület előtt, a bejáratnál elhelyezett asztalokon. Keddtől munkanapokon, 9 és 17 óra között a központi könyvtár előtt minden olvasni vágyót vár a KönyvTerasz! A kölcsönzési kéréseket előre a (06-25) 423-952 telefonszámon vagy az [email protected] címen kérik jelezni.

    További részletekért érdemes ellátogatni a József Attila Könyvtár honlapjára.

    Várják a Zöldbogyókákat!

    A Zöldbogyóka Játszókuckó és Bölcsőde június 5-én, 6-án és 7-én is várja a kicsiket Székesfehérváron, a Pozsonyi út 11. szám alatt. Kicsit másképp, mint eddig, de ez az időszak most az alkalmazkodásról szól, így ők is alkalmazkodnak. Ezért nem tábor, de napidíjas felügyelettel várják a gyerkőcöket, kis létszámú csoportokban. A járványügyi helyzet miatt nem étkeztetnek, de vinni lehet az uzsisdobozokat és a kulacsokat, melyek hűtéséről gondoskodnak. A szülők a kapunál adják be a gyerekeket. A kertben zajlik a zenefoglalkozás, a festés, a kreatívkodás, a társasozás és az újrahasznosítás. A nyári programok nem változnak, sőt az ötletek csak gyűlnek addig is. A családok üzenetben vagy telefonon foglalhatnak időpontot, időpontokat ([email protected], 06-30-578-6213).

    Éttermek, hazaival

    A legtöbb teraszos, kertes vendéglátóhely már kinyitott a megyeszékhelyen és a megyében, a kávézók, cukrászdák, fagyizók remek kínálattal várják vendégeiket. Az éttermek közül többen új fejlesztésekkel és a korábban bevezetett kiszállítás megtartásával indultak. Újraéledt a vendéglátás, az éttermek a minőségi vendéglátásra tették le esküjüket. Egyre többen fordultak a helyi termékek felé, és lehetőségeikhez mérten segítik a helyi, környékbeli termelőket.

    Brunszvik-kastélypark, Martonvásár

    Martonvásáron, a Brunszvik-kastélypark, a szabályok betartása mellett ismét látogatható. Bejárat a kastélyparkba az ATK Agroverzum épületén keresztül. A kastélyparkban egyszerre legfeljebb 60 fő tartózkodhat, kérik, hogy maximum 120 percet sétáljanak, és parklátogatás közben is tartsák be az előírt egymástól való távolságot. A mosdóhasználat csak a kastélyparkban lévő mosdóban lehetséges, az információs pultnál kézfertőtlenítő folyadék található. A kastélypark nyitvatartása: 9 és 18 óra között.

    Virtuális kiállítás a VOKE-ban

    Virtuális kiállításra invitálja a művészet szerelmeseit a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület, akik számos közös projektet terveztek az idén a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtárral. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt ezek az együttműködések új otthonra leltek a virtuális térben, így az érdeklődők a művelődési ház honlapján nézhetik meg az egyesület tagjainak munkáit.

    A Fejér Megyei Népművészeti Egyesület 1984-ben jött létre megyei, népművészet iránt elkötelezett alkotókból. Célja, hogy a népművészet értékeit, a kézművesség hagyományait kutassa, feldolgozza, terjessze, valamint, hogy összefogja és segítse megyénkben a gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztály számára a tárgyalkotó népművészet megismerését. Az egyesület tagjai túlnyomórészt a tárgyalkotó népművészetben tevékenykednek, de vannak, akik a hagyományőrzés más területein dolgoznak. Az egyesület több díjazott alkotóval is büszkélkedhet. A szervezet a kezdetektől jelen van a tárgyalkotó népművészet egyik legrangosabb éves seregszemléjén, a budavári Mesterségek ünnepén.

    A mostani kiállításon Nemes Ferenc, Fehér Csaba, Stirbu Viktor, Kluge-Köves Krisztina, Szücs Istvánné, Láng György, Nemes Gabriella, Szügyi Éva, Tóth Rajmund, Szarka Pál, Harangozó Rita és Viasz Zoltán mutatkozik be munkáival.

    A kiállítási anyag a www.mavmuvhaz.hu oldalon érhető el.

    Arborétum, vadaspark és ökoturisztikai központ

    A székesfehérvári központtal működő Vadex Mezőföldi Zrt. megnyitotta Fejér megyei szabadtéri közjóléti létesítményeit, vadasparkját és kilátóit. Ismét látogatható a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a velencei Bence-helyi kilátó, fehérvárcsurgói Gaja-völgyi Tájcentrum a Károlyi-kilátóval együtt, valamint a Soponyai Ökoturisztikai Központ. Nyitva tartás hétköznap 12 és 18 óra, hétvégén 9 és 18 óra között.

    A nem szabadtéri létesítmények és múzeumok – a fehérvárcsurgói Bársony-ház, a Soponyai Erdészeti–Vadászati Múzeum, valamint a Sukorói Tájház és Halászati Múzeum – továbbra is zárva tartanak.

    Emlékhely és Gorsium

    Kinyitották kapuikat a Szent István Király Múzeum szabadtéri kiállítóhelyei.

    Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhely hétfőtől vasárnapig 9 és 17 óra között várja a látogatókat. A szabadtéri részben 35 fő, a beltéri egységekben pedig egy látogató tartózkodhat egyidőben. A látogatók és a munkatársak védelme érdekében – összhangban a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelettel – az információs grafikán látható szabályok betartására kérnek mindenkit. Továbbra is vigyázzunk egymásra!

    Tácon, hazánk egyik legjelentősebb római kori romterülete, a Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum is megnyitotta kapuját. Kérik a vizitálókat, hogy vegyék figyelembe előírásokat: a szabadtéri részben egy időben maximum 100 fő, az állandó kiállítás helyszínén pedig 9 fő tartózkodhat a kellő járványügyi szabályok betartása mellett. A Gorsium Régészeti Park nyitvatartása: keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

    Városi strand és uszoda

    Székesfehérvár, Csitáry G. Emil Uszoda. A strand 8 órától várja strandolni vágyó vendégeit. Nyitva tartás, uszoda: hétfőtől péntekig 5.30 és 21, szombat 6 és 20, vasárnap 7 és 20 óra között. Szauna: hétfőtől péntekig 5.30 és 20, szombat 6 és 19, vasárnap 7 és 19 óra között.

    Sétáló történetek

    A települések anekdotáit, meséit, legendáit keresik! A Sétáló történetek kezdeményezés a települések saját történeteinek a gyűjtésére és lejegyzésére biztatja a lakosokat. A projekt az épületeknek, szobroknak, utcáknak azokat az anekdotáit, meséit és legendáit keresi, amelyeket az ott élők őriznek, és amit szívesen tárnak a közösség elé.

    A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága A Nagyi, mesélj nekem! című projekt keretében indította útjára a Sétáló történetek kezdeményezést. A hiánypótló program felfedező sétára biztat: keressük és mutassuk be a saját lakóhelyünk saját történeteit!

    A felhívás történetek gyűjtésére hívja azokat a lakosokat, akik ismernek helyi legendákat, anekdotákat, és ezeket szívesen elmondanák, megosztanák másokkal is. Az értéktári gyűjtőmunka szeretné tovább örökíteni az egyes településekhez kötődő meséket, emlékeket, hogy „a régi épületek, lakóházak, kulturális színhelyek, elhagyott, romos épületek, magtárak, macskaköves utcák, kutak és szobrok elmondhassák történeteiket” – fogalmaz a felhívás. A beérkezett történetekből közösségi sétákat állítanak majd össze.

    Az aktuális tartalmakról és a gyűjtésről a projekt Facebook- és Instagram-oldalán lehet tájékozódni, a felhívás az alábbi oldalon olvasható: https://nmi.hu/megyei-iroda-hir/setalo-tortenetek-fejer-megyeben/.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!