Ilyent csak ezerévenként ad a bánya!

2018.04.13. 16:30

Jubileumi ásványbörze lesz a hétvégén Székesfehérváron

A harmincadik (!) Alba Regia nemzetközi ásványbörze és ékszervásárt április 14-én és 15-én, szombaton és vasárnap 9 és 17 óra között rendezik a Videoton Oktatási Központban.

V. Varga József

A kalcit kristálycsoport igazi kuriózum

Fotó: Kovács Pál

A kiállítás és vásár területe ezer négyzetméter, míg a kiállított termékek mintegy 150 négyzetméteren tekinthetők meg. A börzén nagy választékban található ékszerek természetes kövek és ásványok felhasználásával készültek, az ékszerekbe foglalt kövek a Föld bármelyik drágakőlelőhelyét képviselhetik. A természetes és nem feldolgozott ásványokat keresők Erdélyből, Afrikából, Amerikából, Kínából és Indiából származó kristályokból válogathatnak. Az év ásványa a fluorit, a belőlük összeállított kiállítást a Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti Köre rendezte be – tudtuk meg Kovács Páltól, az ásványbörze fő szervezőjétől. Egyebek között bemutatják a hétvégén a Velencei-hegység bányászatát és ásványait, és a vizitálók megismerkedhetnek a kövek vágásával és csiszolásával.

A kalcit kristálycsoport igazi kuriózum
Fotós: Kovács Pál

A gyerekekre kincses sziget, aranymosás és jégszobrászat vár, gipszből tengeri őslényeket önthetnek ki, és a puzzle is az ásványokra fókuszál. Kupi László és Tóth László ásványfotós az ásványok fotózásáról szombaton 10 óra 30-tól tart előadást a 13-as teremben. Az ásványgyűjtőknek igazi kuriózummal is szolgálnak: a kalcit kristálycsoport 2015-ben került ki a kőszárhegyi bányából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!