HIRDETÉS

2019.12.06. 12:16

Ne ragadj benne a régi kölcsöneidben

A mai szabályozások már megnehezítik, hogy kezelhetetlenné váljanak a hiteleink, de elsősorban a sok éves kölcsönökből lehetnek problémáink. Lássuk, mi a megoldás, ha úgy érezzük, túl sok a törlesztőnk?

feol.hu

Több lehetőségünk is van

Valójában egyre nehezebb veszélyesen túlterhelni a jövedelmünket a hitelek fizetésével, mert a Magyar Nemzeti Bank több lépésben is szabályozta a felvehető összegek nagyságát, fokozatosan biztonságosabbá téve a hitelfelvételt.

Ezek a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (jtm) vonatkozó ‘adósságfék szabályozások’ arra törekednek, hogy a fix kamatozású megoldásokat tegyék kedvezőbbé, hogy mind többen ezeket válasszák.

 

Mit tegyünk, ha mégis súrolja az anyagi lehetőségeinket a kölcsöneink fizetése? Megpróbálkozhatunk a költéseink átrendezésével, előtérbe helyezve a hitel vagy hitelek törlesztését.

Ha arra törekszünk mindenekelőtt, hogy befizessük havonta az aktuális részletet – akár egy időre beszüntetve például a nyaralásokat -, akkor nem kerülünk nagy hullámvölgybe.

Profi tipp: érdemes az előtörlesztést, a végtörlesztést választani – egy lakáshitelnél például -, hiszen minél tovább fizetünk, annál drágább a számunkra a kölcsön.

 

Súlyosabb probléma akkor léphet fel a törlesztés terén, ha valami komolyabb kellemetlenség történik velünk, például válás, elhúzódó betegség. Épp ezért javasolják a pénzügyi szakértők, hogy 3-6 havi fizetésünket vagy bevételünknek megfelelő összeget tartalékoljunk mindig, az ilyen anyagi megpróbáltatásokra felkészülve.

Kevesen tudják, hogy ha nem tudjuk befizetni az aktuális részletet, lehetőleg gyorsan ajánlott jelezni ezt a banknak vagy hitelintézetnek. Mindkét fél érdeke ilyenkor, hogy megoldás szülessen.

Kérelmezhetjük például a futamidő elnyújtását, ami azt jelenti, kisebb összegeket kell elkülönítenünk havi szinten.

 

Viharfelhők gyülekeznek? Váltsunk új hitelre

Érdemes már akkor lépni, ha látjuk, hogy a közeljövőben gondjaink lesznek a törlesztéssel. Nincs nehéz dolgunk, ha csökkenteni szeretnénk a havi törlesztőket, mert ma már a piacon kimondottan jó THM-el rendelkező ajánlatok vannak, amelyekkel kiválthatjuk a régi változatokat. Azaz egy régebbi, ‘elavult’ drága hitel helyett elkezdhetünk fizetni egy jobb kamatozású, új kölcsönt.

Az egyik legjobb megoldás az adósságrendező, vagy más néven adósságcsökkentő hitel, amellyel összevonhatunk több régi hitelt. Nagy segítség, amikor nem kell több felé koncentrálnunk, hanem tudjuk, hogy egy adott összeget kell elutalnunk havonta, ami az esetek többségében alacsonyabb is, mint a régiek együttvéve.

Persze az új hitel felvételéhez ugyanúgy hitelképesnek kell lennünk, mint az eredeti kölcsönök esetében. Tehát ez a megoldás azoknak megfelelő, akik anyagilag kiegyensúlyozott státuszban vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában