Szponzorált tartalom!

2023.12.13. 10:26

A biztonságos álláskeresés feltételei

Az álláskeresés manapság jelentős részben az online térben történik. Mint minden internetes dolognak, ennek is megvannak a maga veszélyei. Éppen ezért álláskeresőként fontos bizonyos biztonsági szempontokat is szem előtt tartani a potenciális kockázatok és a csalások minimalizálása érdekében. Íme néhány felétel, amelyek megteremthetik a biztonságos álláspályázás körülményeit!

Forrás: freepik.com

Megbízható állásportálok használata

Álláskeresőként csakis megbízható állásportálokat használj. Egy megbízható oldal mindenekelőtt rendelkezik adatvédelmi tájékoztatóval, amelyben részletesen taglalják, hogy miként kezelik a felhasználóik adatait. Emellett fontos a platform ismertsége és átláthatósága, az álláslehetőségek aktualitása és rendszeressége, illetve a felhasználói visszajelzések is. Ezeket a tényezőket mindenképpen vedd figyelembe mielőtt használnál egy adott állásportált! Az IT-Nav Hungary Kft. (itnav.hu) által üzemeltetett regionális portálok (pl. DebrecenAllas.hu, EgerAllas.hu, PecsAllas.hu stb.) minden előzőekben említett szempontok tekintetében kedvezőek. Az ezen körbe tartozó állásportálok szigorú adatvédelmi szabályzattal bírnak, kiemelkedően népszerűségnek örvendenek, felhasználóbarát felülettel rendelkeznek, továbbá kínálatuk nagy rendszerességgel frissül. Összességében tehát minden feltétel adott a minőségi álláskereséshez!

Gyanús álláshirdetések kerülése

Bizonyos felületeken meglehetősen gyakran lehet találkozni gyanús álláshirdetésekkel. Gyanús egy hirdetés például akkor, ha a munkához képest irreálisan magas fizetést és kedvező feltételek ígér, hiányos vagy homályos információkat tartalmaz, helyesírási és nyelvtani hibákkal tarkított, esetleg nyomást gyakorol az álláskeresőre a mielőbbi jelentkezés érdekében. Az pedig végképp egy red flag, ha bármilyen előleget kérnek a munkához való hozzáféréshez. Legyél tehát körültekintő és óvatos az álláshirdetések közötti válogatás során!

A hirdető cég ellenőrzése

Egy állásra való jelentkezés előtt érdemes a hirdető cégnek is utána járni. Manapság szinte minden vállalkozásnak van saját weboldala, vagy legalább aktív közösségi média felülete. Ezenkívül egy-egy cikk vagy sajtóközlemény is a segítségedre lehet a vállalat jobb megismerésében. Aknázz ki minden ilyen lehetőséget, olvass véleményeket és mindenképpen győződj meg arról, hogy valóban létező és megbízható cégről van szó!

Személyes adatok óvatos kezelése

Mindezek mellett pedig a jelentkezést követően is érdemes az óvatosságot fenntartani. Ügyelj például arra, hogy az állásinterjúk vagy bármilyen kommunikáció a vállalat hivatalos és megbízható csatornáin keresztül történjen. Ezenfelül pedig vigyázz a személyes információk, például a személyes azonosítók, bankszámlaszámok vagy más bizalmas adatok megosztásával. Csak akkor oszd meg ezen információkat, ha teljes mértkében megbízol az adott cégben, és hitelesnek találtad az állásinterjút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában