Szponzorált tartalom

2022.07.28. 15:09

Az ízületek védelme már fiatalon kezdődik: 3 érv, amiért neked is érdemes odafigyelned rá

Az ízületi problémák korántsem csak az időseket érintik, éppen ezért fontos már fiatalon is tudatosan odafigyelni az ízületek és porcok megóvására. Miért érdemes kímélni az ízületeket, és konkrétan hogyan előzhető meg a rendkívül kellemetlen ízületi kopás és gyulladás? Alábbi cikkünkből kiderül!

1. Csökkented a sérülések esélyét

Aki ízületi gondokkal küzd, sokkal gyakrabban sérül meg. Ugyanis a megkopott, kimerült ízületek könnyedén meghúzódnak és be is gyulladhatnak az edzés során. Hiába bírnál nagyobb súllyal vagy magasabb intenzitással edzeni, ha az ízületeid nem bírják a terhelést, garantált a sérülés.

Sportolók esetében általában a térdízület és a vállízület kapja a legnagyobb terhelést, ezért ezekre kiemelten tanácsos odafigyelni. Akár konditerembe jársz súlyzós edzést végezni, akár a futás vagy más sporttevékenység a kedvenc edzésformád, ízületeid megfelelő védelmével máris kevesebb esélyt adsz a sérülések számára.

TIPP: Kollagén segítségével remekül támogatod az ízületeid. Mivel az emberi szervezet az idő előrehaladtával egyre kisebb mértékben termeli meg az ízületek rugalmasságát és a bőr feszességét biztosító fehérjét, ezért mindenképpen ajánlott táplálékkiegészítő útján gondoskodnod a pótlásáról.

2. Nem kell kényszerpihenőt tartanod

Kevés rosszabb dolgot lehet elképzelni annál, mint amikor maximumon pörög a motivációd, de egy ízületi húzódás miatt hosszú hetekig ki kell hagynod az edzéseket. Ilyenkor pedig csak az idő segít, hiszen az újabb terheléssel még nagyobb gondot okozhatsz.

TIPP: Ha edzés közben úgy érzed, meghúzódott az ízületed, ne folytasd a gyakorlatot. Ekkor célszerű izomlazító krémmel bekenni a sérült területet, és akár néhány napos szünetet is beiktatni, hogy minél gyorsabban regenerálódjon a túlterhelt izület.

3. Idősebb korodban hálás leszel érte

Fiatalon még számtalan sportoló könnyen beleesik abba a csapdába, hogy azt hiszik, a jelenlegi kirobbanó forma és energiaszint örökké tartani fog. Azonban az ízületek védelmét nem lehet elég korán kezdeni, ezért akár a 20-as éveidben jársz, vagy még fiatalabb vagy, tégy magadnak egy szívességet: kíméld meg az ízületeid, hogy még évtizedek múlva is ugyanolyan hatékonysággal edzhess!

Hogyan védd meg az ízületeid?

  • Sportolj heti 2-3 alkalommal! A rendszeres mozgás segít kordában tartani az ízületeket és izmokat. Hetente néhány konditermi edzés, futás vagy egy nagy séta a szabadban máris rengeteget hozzátesz az ízületek egészségének és rugalmasságának megőrzéséhez.
  • Mindig melegíts be alaposan! 5-10 percnyi bemelegítéssel nagymértékben hozzájárulsz az ízületi panaszok megelőzéséhez. Végezz bármilyen edzést is, tanácsos tetőtől talpig bemelegíteni az izmokat és ízületeket, mielőtt belevágnál az intenzív mozgásba.
  • Használj ízületvédő készítményt! Ha egyáltalán nem szeretnéd a véletlenre bízni, szerezz be ízületvédő készítményt. Ugyanis az ízületvédők elősegítik az ízületi porcok gyors és hatékony regenerálódását. Ha korábban már voltak ízületi gondjaid, vagy éppen a közelmúltban szenvedtél sérülést, mindenképpen támogasd a szervezeted célzottan egy ilyen készítménnyel.
  • Törekedj az egészséges testsúly fenntartására! Sajnos az extra kilók nemcsak a tükörben mutatnak előnytelenül, hanem az ízületekre is hatalmas nyomást helyeznek. Túlsúlyosság esetén a térdek minden egyes lépéskor erős terhelést kapnak, ez pedig idő előtti ízületi kopáshoz és akár műtéti beavatkozást igénylő problémához is vezethet.
  • Táplálkozz helyesen! Fogyassz kollagénben gazdag ételeket, hogy soha ne legyen gond az ízületek rugalmasságát biztosító fehérje utánpótlásával. Ha rendszeresen kerül a tányérodra tőkehal, tojás, zöld levelű zöldség, illetve eper és citrom, máris elősegíted a kollagéntermelés beindítását. Ne feledkezz meg a csontlevesről sem, hiszen a csontból kiázott ásványi anyagok között szintén megtalálható a kollagén.

Minél jobban megkíméled az ízületeid, annál kevesebb eséllyel fogsz sportsérüléseket szenvedni. Persze ez nem azt jelenti, hogy a kőkemény edzések helyett lazsálni kéne, csupán azt, hogy érdemes megtalálni az arany középutat a hatékony, de biztonságos edzés között. Figyelj a tested jelzéseire, és támogasd ízületeid kollagén segítségével!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában