szponzorált tartalom

2021.08.31. 11:13

Melyik mosógép lenne a legjobb megoldás a háztartásunkba?

Ma már nincs olyan háztartás, ahol ne lenne valamilyen mosógép a háztartásban. Megtalálható az egészen kezdetlegesektől az igazán profi gépekig. Ha mosógép csere előtt állunk, vagy éppen az új lakásunkba szeretnénk egy gépet, átkell gondolni, hogy melyik lenne az, amelyet ki tudnák használni, és milyen funkciókkal rendelkezzen.

Fotó: pixabay.com

A mosógép, nemcsupán egy elektronikai eszköz a háztartásban, hanem az emberiség történetének egyik legnagyobb találmánya. Hiszen, mire mennénk ma a használata nélkül, ha kézzel kellene kimosni minden egyes ruhadarabot. Időt és energiát takarítunk meg a használatukkal, mindezek mellett még kényelmet is nyújtanak számunkra.

Manapság, már számos gyártó foglalkozik a mosógépek előállításával (pl. Whirlpool, Electrolux, Beko). Gondos megtervezés, stílusos és kifinomult megjelenés jellemzi őket. Árban eltérőek, hiszen mindegyik más és más tulajdonsággal rendelkezik. Többségük egészen egyszerű színű (pl. fehér, fekete, szürke), de van közöttük már olyan is, amelyik több színből állhat (pl. Mesko mini mosógép, amelynek az áttetsző része kék és maga a test fehér).

A töltés típusa alapján megkülönböztetünk, elöltöltős és felültöltős mosógépeket.

Az elöltöltős mosógépek, nagyobb nyílással rendelkeznek az elülső oldalukon, és rendszerint fejlettebb a technológiájuk is. Több helyet foglalnak el, viszont tehetünk rájuk szárítógépet is.

A felültöltős mosógépeknél, az ajtót és a töltőnyílást fent helyezték el, kényelmesebb, hiszen nem kell hajolgatnunk annyiszor, valamint helytakarékosak is. A nyílásuk, viszont legtöbbször kisebb, mint az elöltöltős mosógépek esetében, és a mosógép feletti teret sem tudjuk kihasználni, szabadon kell hagyni.

A töltőtömeg, nagyon fontos szempont, hiszen itt figyelembe kell venni azt is, hogy a háztartásban mennyien élünk. Átlagosan, 5 és 10 kg között mozog. A legelterjedtebb a 6-8 kg-os kapacitású mosógépek. A mosógép elhelyezése is igen fontos, ettől függ, hogy standard vagy beépíthető eszközt választunk. A beépíthető mosógépeket általában fürdőszoba bútorba kell beépíteni. Ritkán előfordul, hogy konyhaszekrénybe építik be. Nem rontják el a helyiség dizájnját. A dupla burkolat, jobb szigetelést nyújt.

Fotó: pixabay.com

A szabadon álló mosógépeket, bárhová elhelyezhetjük. Kezelésük könnyű, viszont valamivel hangosabbak, mint a beépíthető mosógépek. Ezeknél a gépeknél, már jobban figyelembe kell venni a megjelenésüket. Típusuk szerint háromfélék lehetnek. Standard, szárítóval vagy félautomata. A mosási programok száma és a centrifugális sebesség is igen meghatározó. A programok mindenféle textíliához tökéletesek. Például fehér ruhákhoz, finom ruhákhoz, ágyneműkhöz, gyapjúhoz, selyemhez, szintetikus szálakhoz. A programok közé tartozik még, az intenzív öblítés, kézi mosás program, előmosás, napi mosás program, vegyes, gyors mosás (ennek időtartama különböző lehet). A programok száma mosógéptípusonként eltérőek.

A program számok mellett, különféle tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Ilyen lehet a gőzmosás, inverter motor, ruházat hozzáadása mosás közben, Wi-fi kapcsolat, önadagolás. Gondosan odafigyeltek gyártásuk során a biztonsági funkciók kialakítására is. A legtöbb eszköz, gyerekzárral ellátott. Lehet bennük túlhabzás figyelés, jelzés a program végén (hangjelzéssel), program megszakítás, hibaüzenet, autódiagnosztika, elektronikus egyensúly szabályozó rendszer, vízszabályozó rendszer, azonnali ajtózár, automatikus kikapcsolás, túlfolyás és túlmelegedés elleni védelem, szivárgás érzékelő, biztonsági zár, Fuzzy Logic (figyelembe veszi a töltet súlyát, és annak nedvszívó képességét), Flood Protection.

Fontos a folyamatos tisztán-, és karbantartásuk. A mosógépekben egy idő után lerakódhatnak különféle szennyeződések, ilyenkor, kellemetlen egy idő után, ha a frissen mosott ruhákba egy-egy darab beleragad és foltot hagy. Vannak olyan eszközök, amelyekben már öntisztító funkció is megtalálható, így nem kell különösebb odafigyelés a tisztán tartáshoz.

Nagyon fontos figyelembe venni, hogy ezek a mosógépek rendelkezhetnek szárító funkcióval is. Így, ha belegondolunk lehet, hogy drágábbak ezek a készülékek, viszont helytakarékos megoldás, mivel nem szükséges egyszerre két eszközt tárolni. Viszont, ha ilyen gépet választunk, oda kell figyelni a töltőtömegre és a szárító program kapacitására. Hiszen a kimosott, maximális mennyiséget egyszerre nem tudjuk belehelyezni a szárítógépbe, figyelembe kell venni, hogy a súly már több, mint amennyit belehelyeztünk.

Az energia takarékosság és hatékonyság mindenki számára előnyös és fontos lehet. Nemcsak energiát, de pénzt is spórolunk vele. Ilyenkor érdemesebb a drágább, jobb energiaosztály besorolású gépek közül választani, hiszen lehet, hogy drágábbak, viszont egy idő után megtérül az áruk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában