szponzorált tartalom

2021.06.01. 13:04

Tavaszi kertimunkák és zöldhulladék eltakarítás

A tél végével, akárcsak a természetnek, nekünk is fel kell készülnünk a tavaszra. Bár a hőmérő higanyszála éjjelente még bőven nulla fok alá kúszhat, a hosszabb nappalok és a fákon megjelenő rügyek egyértelműen jelzik a jó idő közeledtét. Kerttulajdonosként már február végén, de legkésőbb március elején érdemes nekiállunk a munkálatoknak, hogy teljes nyugalomban várhassuk a melegebb hónapokat.

Bejegyzésünkben megmutatjuk, milyen kerti teendők várnak ránk a tavasz során, illetve tippeket adunk a keletkező zöldhulladék megfelelő kezeléséhez is.

A díszkert és a gyep felfrissítése

A díszkertben az első lépés a talaj gyomlálása, a megjelenő gaznövények ugyanis nem csak a látványon rontanak, de a friss hajtásokban is komoly kárt tehetnek. A folyamatos gyomlálástól viszonylag egyszerűen megszabadulhatunk, ha a virágok mellé olyan talajtakaró növényeket ültetünk a kertünkben, amelyek nem engedik a gaz elburjánzását. Ilyen lehet például a sokak által kedvelt püspöksüveg, a gólyaorr vagy az árnyéki kőtörőfű. A fűszernövények között pedig a kakukkfű szolgálhat ideális talajtakaróként.

Ha van komposztunk, amit a tél alatt sem hanyagoltunk el, most kiváló tápanyagforrásként szolgálhat a virágoskertek lakói számára. A gyomlálás után ezt a gazdag és erőt adó anyagot egyenletesen kell eloszlatnunk a talajon. A komposzt széthintésével előkészíthetjük a talajt az ültetésre.

A sövények, különösen az örökzöldek visszavágását szintén a tavaszi időszakra kell ütemeznünk. Az olyan fajtákat viszont, amelyek koratavasszal már virágzásnak indulnak, kizárólag ezt követően szabad nyírni. A metszésnél minden öreg vagy eltört ágat le kell vágunk, hogy helyet biztosítsunk a friss hajtásoknak.

A gyümölcsöskert felkészítése

A tavasz beköszöntével a gyümölcsfák is rügyezni kezdenek. Sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy ezek a fák kevés törődést igényelnek, pedig az ideális gyümölcshozamért magunk is rengeteget tehetünk. Ebben a legfontosabb lépés a metszés, amelynek fogásait minden kerttulajdonosnak el kellene sajátítani. A jól kivitelezett metszéssel kellő mennyiségű és szép termésre számíthatunk, ráadásul a fánk élettartalmát is megnövelhetjük. A munka után a zöldhulladékként végző ágakról és gallyakról se felejtkezzünk el. A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, napjainkban már országos égetési tilalom van. Hiába tűnik ugyanis természetesnek a zöldhulladék, az égetéssel káros gázok szabadulnak ki a levegőbe.

Ha legálisan szeretnénk megszabadulni az ágaktól és nem rendelkezünk ágdaráló géppel, kérhetjük a zöldhulladék kezelésre specializálódott cég segítségét. A szakemberek nem csak az aprításban és az elszállításban segítenek, de sokszor fakivágási munkákat is vállalnak.

A metszés mellett a talajápolásra is figyelnünk kell. A gyümölcsfák körüli földet érett komposzttal vagy trágyával egyaránt dúsíthatjuk, tápanyagokhoz juttatva a fákat. Mivel tavasszal a kártevők is ébredeznek, a gondok elkerüléséhez használjunk megfelelő növényvédelmi szereket.

Mit tehetünk a zöldhulladékkal, ha nincs lehetőségünk komposztálásra?

A zöldhulladéktól a komposztálás mellett számtalan módon szabadulhatunk meg. Ezek közül az egyik legkényelmesebb módszer, ha a megfelelő engedélyekkel rendelkező cégre bízzuk a feladatot. Bár napjainkban már nagyon sok település biztosít zöldhulladék elszállítást, az időpontok nem mindig kényelmesek. Főleg az tavaszi és az őszi kerti munkák idején, amikor rengeteg növényi maradványról kell gondoskodnunk. Az zöldhulladék elszállítására specializálódott szakemberek viszont sokszor hétvégente is a rendelkezésünkre állnak, ami minden szempontból egy kényelmes lehetőség.

Ha megbízható céget választunk, mindig tudhatjuk, hogy a zöldhulladékunk olyan helyre kerül, ahol valóban hasznos alapanyagként tekintenek rá. A feldolgozást végző telepeken, akárcsak az otthonunkban, a begyűjtött növényekből talajjavító és tápláló alapanyag készül.

 

Cég tulajdonos: Varga András

Telefon: 06 70/ 6 70-70-70

[email protected] 1221 Bp. Mária Terézia u. 28-30

E.V. Adószám: 62683140-2-27

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában