szponzorált tartalom

2021.05.29. 15:08

Szigorodó hulladéktörvény: pénztárcakímélő ötlet a magyar építőanyaggyártótól

Igen nagy változások előtt áll a hulladékkezelés az Európai Unióban és azon belül Magyarországon is. Az egyik legnagyobb változás a gyártók felelősségének kiterjesztése lesz, ennek legfontosabb célja, hogy a vállalatokat is sikerüljön az úgynevezett körforgásos gazdálkodásba bevonni, annak filozófiáját velük megértetni.

Ennek következménye lesz várhatóan a hulladék lerakási díjának jelentősebb emelése, ami nyilvánvalóan arra sarkallja majd a gyártókat, hogy termékeiket egyre inkább újrahasznosítható módon készítsék el.

De nézzük a célokat: Az EU szeretné eléri, hogy 2035-re a településeken keletkező szemét 65 százaléka újrahasznosításra kerüljön, azaz a városokban, falvakban az emberek által termelt hulladék legfeljebb 10 százaléka végezze szemétlerakóban. Cél az is, hogy 2030-re a csomagolási hulladék 70 százaléka újrahasznosítható legyen, s ez meg is történjen.

Ezek az intézkedések láthatóan a körforgásos gazdaság megvalósulását ösztönzik, amelynek lényege, hogy a gépek, termékek gyártása során felhasznált anyagok az adott termék elhasználódását követően újra visszakerüljenek a körforgásba, azaz a nullához minél inkább közelítő mennyiségű hulladék keletkezzen. Ehhez nem árt tudni, hogy jelenleg az anyagok mindössze 1 százaléka marad használatban fél évvel azután, hogy valaki azt egy kereskedésben megvette.

A következő évtizedekben készülő műszaki cikkeket, különféle termékeket úgy kell majd megtervezni, hogy a tartósságuk a mostaninál nagyságrendekkel jobb legyen és nagyon fontos, hogy lehessen ezeket javítani. Kiemelt szempontként érvényesül majd az is, hogy ha valami már hulladékká vált, abban a formájában is lehessen hasznosítani, újrafeldolgozni.

A legfőbb cél természetesen az lesz, hogy ne keletkezzen hulladék. Fontossági sorrendben a lista legalján van a keletkezett szemét újrafeldolgozása. Szemétlerakóban való elhelyezés vagy égetés csak akkor kerülhet szóba, ha semmilyen más hulladékkezelési megoldás nincs az adott anyagra.

A gyártókkal szemben támasztott egyre komolyabb elvárások mellett a lakosságot is egyre jobban ösztönzi az Európai Unió a tudatosabb hulladékgazdálkodásra. Ennek jegyében a szelektív gyűjtés további fejlesztése is napirenden van, 2024-re a bio hulladékokra, 2025-ben pedig a textilhulladékokra, és a háztartásokban képződő veszélyes hulladékokra is érvényes lesz a fentebb vázolt szabályozás.

A magyar tulajdonú építőanyaggyártó Masterplast az elsők között ismerte fel, hogy a szabályozás nem csak a környezetnek, a bolygónknak jó, hanem az építőiparban dolgozóknak is. Az általuk életre hívott Hungarocell Zöld Program célja a szigetelés során keletkező Hungarocell és XPS darabok visszagyűjtése, s Thermobetonként egy új környezetbarát termék készítése. A részletekről következő cikkünkből, illetve a programban résztvevő Öko-Pontokon is tájékozódhatnak.

Öko-Pontok Fejér megyében:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában