Szponzorált tartalom

2021.01.25. 18:08

Érdemes lakásbiztosítást kötni, akár már építkezés alatt is

Lakásbiztosítást kötni szerencsére bármikor lehet, ennek csupán annyi feltétele van, hogy legyen egy ingatlanunk, amire megköthetjük. Ha valaki egy ingatlannal lesz gazdagabb, akárhogyan is jusson hozzá, az első teendője az kellene, hogy legyen, hogy bebiztosítja. Ennek ellenére meglepő lehet, de nagyon sok olyan lakás van, amire nincs érvényes biztosítás.

Forrás: freepik

 

Fotó: freepik

Ezért érdemes mielőbb bebiztosítani az ingatlanunkat

Mindenekelőtt azért szükséges lakásbiztosítást kötni, mert alapesetben az ingatlan – legyen szó akár lakásról, akár házról – az ember legértékesebb, legnagyobb tulajdona, amiért hosszú éveken keresztül dolgozott. Nyilvánvaló, hogy mindenki az értékeit szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni, így érdemes minél előbb megkötni a lakásbiztosítást.

Akár már rögtön azután, hogy a tulajdonunkba került egy ingatlan, érdemes körüljárni a lehetőségeket, hiszen még addig kell lakásbiztosítást kötni, amíg nincsen káresemény – ha már megtörtént, akkor utólagosan sajnos nem tudunk mit tenni, mert visszamenőleg nem lehet szerződni egyik biztosítóval sem.

Ha albérletünk van, akkor is vannak lehetőségeink: például az ingóságaink, amiket magunkkal viszünk, könnyedén bebiztosíthatók.

Az újépítésű otthonokról sem szabad megfeledkezni

Sokan azért vesznek újépítésű ingatlant, mert azzal nagy valószínűséggel minden rendben van, hiszen minden új, jó eséllyel nem fog történni semmilyen káresemény. Ez részben igaz is. Ezek az ingatlanok általában jobban ellenállnak az elemi károknak, de azért nem szabad erre alapozni.

A beköltözés után még ilyen újépítésű otthon esetében is alaposan át kell gondolni a lehetőségeket, és lakásbiztosítást kötni. Nem érdemes várni addig, amíg már „biztosítás-érett” lesz az ingatlan, hiszen akár többet is fizethetünk érte.

Az újépítésű ingatlanoknál a fentiekből kiindulva előny, hogy a biztosítási díj alacsonyabb lehet.

Az építés alatt álló ingatlanok sem maradnak ki

Ha valaki saját maga építi a házát, akkor nem kell megvárni a beköltözést, de még csak az épület elkészülését sem, ugyanis bátran lehet kötni biztosítást a még építés alatt álló ingatlanokra is. A Pannon-Safe lakásbiztosítási szakértője szerint célszerű lehet már az építkezés kezdetén utánajárni a lehetőségeknek, vagy akár meg is kötni a biztosítást.

Ugyan, ilyen esetekben a biztosítási díj magasabb lehet, hiszen építés alatt álló ingatlannak kell bejelenteni az épülő házat, ugyanakkor, ha a munkálatok közben kár keletkezik – mondjuk egy tűzeset -, úgy azt a biztosító megtéríti.

Amennyiben pedig vállalkozó építi az ingatlanunkat, akkor érdemes a szerződésben rögzíteni, hogy kössön felelősségbiztosítást. Ezzel pedig nem csak a saját, de akár a szomszédos ingatlanokban keletkezett esetleges károkat sem nekünk kell megtéríteni.

Mikor érdemes tehát lakásbiztosítást kötni?

Röviden és tömören: minél előbb. Érdemes már az ingatlanvásárlás ideje alatt is átgondolni, hogy mi az, amit szeretnénk, és megnézni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Így, mire beköltözünk az új otthonunkba, már nem kell aggodalmaskodnunk és gondolkodnunk semmin, legfeljebb csak azon, hogy hol is helyezzük el a kedvenc kanapénkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában