szponzorált tartalom

2020.07.07. 07:00

A mosogatógép – Csak lustaság, vagy tényleg hasznos?

A mosogatógép egyértelműen a házvezető legjobb barátja, rengeteg időt képes megspórolni nekünk, kényelmes, egyszerű, nem kell a kezünket áztatnunk, nagyon könnyű kezelni, és nem mellesleg roppant hatékony. Sőt, a mosogatógép a környezettudatosságunkat is segítik.

A mosogatógépek őse már az 1800-as években szabadalmaztatva lett, azonban eleinte még csak az éttermekben, hotelekben használták. A háztartásokba jóval később, csak az ’50-es években került be a találmány. Igazán népszerű a kétkeresős háztartások elterjedésével lett, hiszen ekkor vált a házimunka a főállás melletti plusz feladattá.

A gépi mosogatás nem csak az időnket takarítja meg, de vizet és energiát is spórolunk általa, bármilyen hihetetlen is. Főzési szokásainktól függően, akár többezer liter vizet és többszáz kW energiát spórolunk évente, ha mosogatógépet használunk. Nem csak pénztárcánknak kedvez, de környezettudatos választás is, ha a gépi mosogatást választjuk.

A mosogatás eredményét négy tényező határozza meg: a mechanika, a kémiai anyagok, a hőmérséklet és az idő. A mechanikai tényező a kézi mosogatásnál a mosogatószivacs és az emberi erő; ezt a mosogatógép a víz mozgatásával helyettesíti, ez spórolja meg az időnket és energiánkat. A kémiai anyagok segítik az ételmaradékok fellazulását, ezt szintén megspóroljuk, amennyiben gépi módszerrel tisztítjuk edényeinket, hiszen kevesebb vegyszert használ a gép, mint kézi mosogatás esetén szükséges.

A hőmérséklet szempontjából szintén a mosogatógép oldalára kerül a mérleg, mivel magasabb hőmérsékletet alkalmaz, mint, amit mi kézzel képesek vagyunk elviselni. Ennek köszönhetően hatékonyabb és higiénikusabb is, ugyanis akár 75°C-on is képes dolgozni. Ahhoz, hogy a fenti három tényező hatását kifejthesse, elegendő időre van szükség, amely a mosogatógépek esetében kb. 1-1,5 óra.

Sok minden szól tehát amellett, hogy mosogatógépet vásároljunk, nem csak a kényelmességünk. De lássuk, hogy ha már megszületett a döntés, akkor mi alapján, hogyan válasszuk ki a megfelelő gépet!

Először is, megkülönböztetünk szabadonálló, beépíthető, illetve asztali mosogatógépeket. Az elnevezések maguktól értetődnek, a szabadonállókat bárhova elhelyezhetjük, a beépíthetőkhez bútorlapok szükségesek, az asztaliak pedig a kisebb méretű, asztalra elhelyezhető mosogatógép típusok.

A különálló mosogatógépek előnye, hogy bárhova beszerelhetők, ahol van vízellátás, illetve elfolyási lehetősége a szennyvíznek. Nem igényel különösebb szerelést, nem jár felfordulással a beüzemelése. Beilleszthető a konyhapult alá, kényelmesen használhatóvá teszi a kialakítása.

A beépíthető mosogatógépeket mindenképp a munkalap alá kell szerelnünk, és részben vagy teljesen bútorelőlappal kell ellátnunk. Ezeket a gépeket olyan módon érdemes elhelyezni, hogy ne legyen egyik oldaluk sem szabadon. Előnyük, hogy teljesen el lehet őket rejteni, esztétikusan illeszkednek a konyhánkba, helyet is spórolhatunk nekik köszönhetően. Hátrányuk azonban, hogy nem lehet leellenőrizni a mosogatást a program futtatása közben.

Helykihasználás szempontjából a legjobb választás az asztali mosogatógép. Ezt azoknak a háztartásoknak ajánljuk, akik kisebb konyhával rendelkeznek, azonban nincs feltétlen szükségük nagyobb mennyiségű edény elmosogatására. Ezek a gépek a konyhapulton könnyedén elhelyezhetők, általában kisebb költséggel járnak. Azonban tudni kell, hogy ezek a készülékek lényegesen kisebb mennyiségű edény mosogatására alkalmasak.

Szempont lehet továbbá vásárlás során a megfelelő zajszint. Ma már sok olyan modell van, melyek alig hallhatóan dolgoznak; ha kisgyermek van a házban, esetleg éjjelente szeretnénk bekapcsolni a gépet, akkor mindenképp szenteljünk figyelmet ennek a tulajdonságnak.

Fontosak lehetnek emellett a plusz funkciók, melyekből csak említés szintjén említünk néhányat: Fuzzy Logic (felismeri, hogy mennyi és mennyire szennyezett edény van benne és ennek megfelelően dolgozik), Aquastop (szivárgás esetén leállítja a mosogatógépet), Multizone (többzónás mosás a különböző szennyezettségű edényeknek), Éjszakai program (kisebb zajszint), Halasztott mosás (későbbi időpont beállítása) stb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában