szponzorált tartalom

2019.05.15. 14:46

Miért szeretünk hintázni?

A gyerekek valósággal imádnak hintázni, de a felnőttek sem állják meg, hogy például egy hintapadra ráüljenek. Ha a kertünket hintaszékekkel, -ágyakkal dobjuk fel, sokkal derűsebbek lesznek az ott töltött perceink.

A világ legrégebbi játékának titka

A kicsik számára tulajdonképpen elengedhetetlen, hogy ezzel a közkedvelt játékkal kapcsolatba kerüljenek. Azt mindenki látja, hogy a játszótéren vagy a kertben a gyerekek élvezik ezt a fajta mozgást, de azt kevesebben tudják, hogy nagyon is komoly élettani haszna van. Olyannyira így van, hogy ma már azt ajánlják a hozzáértők, a kicsik napi minimum 5-10 percet játsszák ezt az ősi játékot.

Több téren, például kognitívan is fejleszt a hintázás, de a szembeülős eszközök a szociális készséget is fellendítik. A térérzék, mozgáskoordináció csak néhány azon területekből, amelyeken még emellett segít a hintázás.

Amikor ezt a mozgást végezzük, bizonyos izmokat fejlesztünk, más izmokat ellazítunk, és közben egyensúlyt keresünk – nem egyszerű feladvány az agy számára. Azt is mondhatnánk: ha nem hintázhattunk eleget gyerekkorunkban, érdemes felnőttkorban behozni a lemaradást.

Természetes feszültségoldó

Azért is szeretjük a legkisebb kortól, bár ennek nem vagyunk tudatában, mert a ringatás szorongást oldó, nyugtató hatású.

Nem nehéz kitalálni, miért: ez az élmény az anyaméhbe visz vissza, ahol az anya lépései hintáztatják a babát. Az újszülötteket így szokták a szülők megnyugtatni, de tulajdonképpen a felnőttek is ugyanezt a lenyugtató hatást élik át, amikor belefekszenek egy kifeszített hintaágyba, beleülnek egy hintaszékbe.

A ringató eszközök használatának nincs korhatára, ez a mozgás ugyanis bármilyen életkorban csökkenti a stresszt, és endorfint, boldogsághormont szabadít fel.

Ha hintaágyat, hintaszéket, a kisebbeknek pedig gyerekhintákat telepítünk a kertbe, még egészségesebbé, és persze szórakoztatóbbá varázsoljuk a kintlétet. Ha vendégeink vannak, garantáltan kellemesebben fogják érezni magukat, ellazulnak az ülőalkalmatosságokban. A hintaágy árnyékolója alatt a legnagyobb melegben is jól érezhetjük magunkat.

Utazáshoz is remek kellék

A függőágy, ha kellően széles és kényelmes, akár arra is alkalmas, hogy valaki kint aludjon a kertben. Összegöngyölve utazásokra is magunkkal vihetjük, kempingezéshez tökéletes kiegészítő. Egy kétszemélyes függőágy remek játék a fiatalabbaknak, pároknak pedig ideális pihenőhely.

Ha pedig mi magunk nyugtalanok vagyunk, egy kis hintázás segítségével biztosan könnyebben jön a szemünkre az álom. A hintaágy dönthető támlával akár alvásra is alkalmas. Nemcsak tavasszal, nyáron lehet ringatózni: ma már remek beltéri eszközöket találunk, például felfüggeszthető hintafoteleket, melyek ráadásul csodásan néznek ki a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában