Hirdetés

2018.06.30. 10:15

Édesburgonya, ami nem is burgonya?

Mit kell tudni az édesburgonyáról, és hogyan használhatod a konyhában? Mindjárt megtudod

Az édesburgonya Közép-Amerikából ered, világszerte közkedvelt zöldség, ami leginkább a trópusi éghajlatot szereti. Batáta néven is ismerheted, ami a spanyol elnevezése, hazánkban mégis leggyakrabban édesburgonya néven találkozhatsz vele.

Nevével ellentétben az édesburgonya nem tartozik a burgonyafélék családjába. Bár külsőre eléggé hasonlítanak, míg a burgonya egy gumó, az édesburgonya gyökér.

Az édesburgonyának két fajtája létezik, az egyik világos, fehéres húsú, és ízben hasonlít egy kicsit a gesztenyére, míg a másik fajta narancssárga húsú, melynek íze inkább a sütőtökre emlékeztet.

Az édesburgonya nem tartozik a legolcsóbb zöldségek közé, de mivel vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, ráadásul már egy nagyobb darab is elegendő lehet egy klassz körethez, érdemes időnként használni a konyhában.

Így használd az édesburgonyát

Édeskés íze miatt az édesburgonya sós ételekhez kiváló kiegészítő, de amellett, hogy köretnek tálalod, szuper krémlevest, vagy nassolnivalót is készíthetsz belőle. Minden csak a fűszerezésen múlik! Édeskés íze miatt ugyanis tovább viheted az édes irányba, vagy megfelelő fűszerezéssel maradhatsz a „sós étel” vonalon

  • Köretnek a legegyszerűbb, ha meghámozod, kis kockákra vágod, kevés olajban megforgatod, és fűszerezés után 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöd. Ha készítesz mellé egy egyszerű joghurtos fokhagymás mártogatóst, már csak egy szelet hús kell, és kész is az ebéd.
  • Az édesburgonyakrém szintén nagyon jól illik sült húsok mellé, de édeskés íze miatt a grillezett sajtok remek kísérője is lehet.
  • Édesburgonyakrémből desszertet? Ha az édesburgonyakrémet csillagánizzsal, mézzel és egy kis fahéjjal fűszerezed, granolaágyon nagyon ízletes pohárdesszert lehet belőle.
  • Ugyanúgy, mint a sütőtökből, az édesburgonyából is gyorsan és egyszerűen összedobhatsz egy finom krémlevest. Tálalj mellé pirított kenyérkockákat vagy pirított magokat és bacont.
  • Édesburgonya chipsz. Az egyik legfinomabb zöldségchipsz édesburgonyából készül. a vékony karikákat elég sózni, borsozni.
  • Hasábburgonya helyett is süthetsz édesburgonyát, akár sütőben is, így kevésbé lesz olajos. Keverj ki hozzá egy klassz kéksajtos mártogatóst, és akár vendégvárónak is kínálhatod!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában