2018.06.30. 10:15
Édesburgonya, ami nem is burgonya?
Mit kell tudni az édesburgonyáról, és hogyan használhatod a konyhában? Mindjárt megtudod
Az édesburgonya Közép-Amerikából ered, világszerte közkedvelt zöldség, ami leginkább a trópusi éghajlatot szereti. Batáta néven is ismerheted, ami a spanyol elnevezése, hazánkban mégis leggyakrabban édesburgonya néven találkozhatsz vele.
Nevével ellentétben az édesburgonya nem tartozik a burgonyafélék családjába. Bár külsőre eléggé hasonlítanak, míg a burgonya egy gumó, az édesburgonya gyökér.
Az édesburgonyának két fajtája létezik, az egyik világos, fehéres húsú, és ízben hasonlít egy kicsit a gesztenyére, míg a másik fajta narancssárga húsú, melynek íze inkább a sütőtökre emlékeztet.
Az édesburgonya nem tartozik a legolcsóbb zöldségek közé, de mivel vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, ráadásul már egy nagyobb darab is elegendő lehet egy klassz körethez, érdemes időnként használni a konyhában.
Így használd az édesburgonyát
Édeskés íze miatt az édesburgonya sós ételekhez kiváló kiegészítő, de amellett, hogy köretnek tálalod, szuper krémlevest, vagy nassolnivalót is készíthetsz belőle. Minden csak a fűszerezésen múlik! Édeskés íze miatt ugyanis tovább viheted az édes irányba, vagy megfelelő fűszerezéssel maradhatsz a „sós étel” vonalon