Mintha dézsából öntenék

2019.12.14. 12:00

Őszi eső vagy hideg hó, a forró fürdő megvéd tőle

A forró vizes mozdulatlanság olyankor igazán kellemes és pihentető, ha akkor sem mehetünk ki a vízből, ha akarunk, mert ránk fagynak a vízcseppek.

Palocsai Jenő

A gyerekek számára pár fokkal hűvösebb vízzel próbálkozzunk, hogy ne terhelje a keringésüket Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Talán mindannyiunkban megmaradtak azok a képsorok, ahol a felkelő nap országában békés mozdulatlanságban ülnek a forró vízben a majmok, akik épp csak annyi izomtevékenységre hajlandók, hogy ne merüljön el magas hőmérséklettől vörös arcuk a víztükör alatt. Közben csendesen hordja a jeges szél az apró hópelyheket, melyek könnyedén megtelepednek a bundájuk alatt.

A gyerekek számára pár fokkal hűvösebb vízzel próbálkozzunk, hogy ne terhelje a keringésüket
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A japán majmok alatt, a több ezer méter magas hegyek gyomrában vulkanikus erők hevítik a vizet. Nekünk ehhez egy dézsafürdő kell, egy kis hely az udvaron vagy egy komolyabb teraszon, továbbá némi tűzifa.

A több méretben kapható edényt feltöltjük vízzel, majd teszünk bele 150-200 kiló szürke parajdi sót, és nekiállhatunk begyújtani. A tetején van csak nyílás az aknaszerű kályhán, ezért az ügyesebbek felülről gyújtják meg, akik biztosra mennek, azok pedig gyorsan. Oda kell készíteni a vékony papírt, a kartont, a vékony fát és a vastagabb hasábokat, aztán egy újságlapot meg kell gyújtani, és a megfelelő sorrendben mindent rászórni.

A 39 fokos vízben aztán könnyen oldódik a só, a feszültség, majd a bent ülők nyelve is. Minél nagyobb a kontraszt a víz és a levegő hőmérséklete között, annál nagyobb élvezet, emellett ha néha kiemelkedünk belőle és újra visszabújunk, a hideg-meleg váltakozása még egészséges is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!