van különbség nők és férfiak között

2019.08.19. 09:00

Jobban megy a munka, ha ideális hőmérsékletben dolgozhatunk

Érdekes tapasztalatokra lettek figyelmesek annak a felmérésnek a készítői, akik arra voltak kíváncsiak, vajon hogyan teljesítenek bizonyos hőmérsékletek között a nők, illetve a férfiak. A klimatizált irodákban érdemes hasznosítani ezeket az eredményeket…

S. Töttő Rita, FMH

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Aki van olyan szerencsés, hogy klimatizált irodában végezheti a napi feladatait a negyven fokos hőségben, biztosan tudja, mennyivel gyorsabban halad a munka ilyen körülmények között. Egészen addig persze, amíg az embernek (lányának) le nem fagy a lába…

Nem véletlen a nemek szerinti megkülönböztetés, ugyanis nemrégiben végeztek egy felmérést Németországban, amely szerint egészen máshogy „működnek” a nők és a férfiak meghatározott hőmérsékletek között. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

Klimatizált helyiségben jobban megy a munka – nőhet a termelékenység, így a bevétel is
Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Persze az sem mindegy, milyen típusú munkát végeznek az adott munkáltatónál: a relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. Egy másik, hasonló témájú kutatás is hasonló eredményt hozott. A Helsinki Műszaki Egyetem kutatói szerint a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius-fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkatársaknak például 30 fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 fokban tevékenykednének. Érdemes megfontolni ezt azoknak a cégeknek, amelyek eddig csak kiadásnak tekintették a klímarendszer bevezetését munkavállalóik számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!