A gyerekszobák díszítése visszatérő kérés

2020.06.18. 20:00

Falra festett természet, városi hangulat – Szabó Szonja egyedivé varázsolja a lakásokat

Szabó Szonja több éve foglalkozik design falfestéssel. Már jó adag tapasztalatot gyűjtött és sok otthonban hagyta ott keze nyomát.

Bokros Judit

Szonja természeti, virágos motívumokat ugyanúgy készít, mint városképeket, épületrészleteket

Fotó: Szabó Szonja

Az ifjú, fehérvári kötődésű hölgynek mára a gyerekkori hobbija lett a hivatása. Egy ideig csak a maga örömére festette a falakat, kísérletezett, idővel azonban egyre többen keresték meg azzal, hogy szeretnének egyedi, az otthonukhoz igazodó látványt egy-egy falfelületre. Így Szonja már számos elképzelést valósított meg, s az ezek során gyűjtött tapasztalatokról mesélt nekünk.

A dekorációs célú falfestés kapcsán elmondta: lényegében bármilyen szobába, helyiségbe illik, kivéve akkor, ha nagyon kicsi vagy túlzsúfolt térről van szó. Ott ugyanis nem érvényesülhet annyira a felfestett minta. Az sem jó továbbá, ha már túl sok tapéta, szín van a falakon. Manapság azonban kevesebb az ilyen lakás, sokan választják ugyanis a minimál stílust az egyszínű falakkal, s a berendezés is jellemzően ehhez illeszkedik.

Szonja természeti, virágos motívumokat ugyanúgy készít, mint városképeket, épületrészleteket
Fotó: Szabó Szonja

Amennyiben valaki falfestést szeretne, akkor általában nem szükséges túl bonyolult előkészítő munka. Ha a falon nincs túl sok réteg, akkor elég egy egyszerű tisztasági festés, illetve a kívánt alapszínnel történő átfestés. Régebbi házak esetén viszont előfordulhat, hogy jobban bele kell nyúlni a felületbe, hogy az megfelelő legyen – mondta Szonja, aki minden alkalom előtt találkozik a megrendelővel, s megnézi az adott ingatlant. Ahhoz ugyanis, hogy jó legyen a végeredmény, hogy hangulatos és valóban az otthonhoz illő falfestés készülhessen, meg kell valamennyire ismernie a tulajdonost és a lakást is. Általában határozott, egyedi elképzeléssel keresik meg, de olyan is van, aki egy korábbi munkáját szeretné a saját otthonában is látni, s akad megrendelő, aki azon kívül, hogy szeretne falfestést, nem tudja pontosan, mit is akar. Szonja igyekszik minden alaphelyzethez jól alkalmazkodni, s a bútorok, a tulajdonos stílusából következtetve javasol változatokat. Mindenen lehet azonban módosítani, például színt, formát variálni, de ha valamit nem tart előnyösnek, azt azért megmondja.

A leggyakoribb, örökzöldnek számító megrendelések a gyerekszobákba készülnek: ide sokszor lufis, állatfigurás mintákat kérnek. Aztán körülbelül 5-10 év múlva, amikor már a gyerek „kinőtte” azt a mesevilágot, lehet komolyabbra váltani. Sokan az aktuális trendet követve kérnek fémes hatású, struktúrákat variáló falfestést a letisztult, skandináv stílusú otthonukba. Népszerű továbbá a természet megjelenítése virágzó fákkal, levelekkel, a szabadba nyíló ajtókkal, de gyakoriak a városképet, urbánus hangulatot ábrázoló dekorációk is.

Ha nincs erkély, akkor egy látványos falfestéssel is megidézhető annak hangulata
Fotó: Szabó Szonja

A falfestés nem csupán azért lehet jó, mert szép és különleges, hanem mert akár tágíthatja is a teret optikailag, tehát nagyobbnak tűnhet az adott helyiség. Ami nem javasolt, az a túl sok, élénk szín használata. Ez esetben is érvényes a szabály: a kevesebb néha több – fogalmazott Szonja, aki jellemzően akril festékkel, vagy színezett beltéri falfestékkel, illetve a fémes hatásokhoz extrább anyagokkal dolgozik. Ám mivel itt dekorfestésről van szó, a munka nem jár felfordulással, koszolással.

A kész mű tartóssága kapcsán kiderült: sokszor jobban bírja, mint maga az alap. Hiszen ha a vakolat valamiért leesik, akkor a minta is sérül. Egyébként azonban a dekorfestés hosszú éveken keresztül megőrzi eredeti színét, hatását, a tulajdonos tehát tartósan gyönyörködhet benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!