Frissen Fejérből

2021.11.21. 16:00

Kikapcsolt készülékek és kihúzott kábelek

Az áramfogyasztás optimalizálásával nemcsak a környezetünket kímélhetjük, de a pénztárcánk is garantáltan hálás lesz.

Héjj Vivien

Két használat között ne hagyjuk a töltőt a konnektorban

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Az optimális energiafelhasználás érdekében érdemes a hagyományos izzókat LED-es darabokra cserélni. Ma már ezek is sokféle méretben és formában elérhetők, így szinte minden lámpába megtaláljuk a legideálisabbat. Habár áruk valamivel magasabb, mint hagyományos társaiké, működési idejük akár tízszer hosszabb is lehet.

Erre talán kevesebben figyelnek, de a kávégépekben és a vízforralókban érdemes egyszerre csupán annyi vizet felforralni, amennyire akkor épp szükségünk van. A gépek így kevesebb energiabefektetéssel képesek elvégezni a műveletet, ez a spórolás pedig a villanyszámlán is meglátszik.

Két használat között ne hagyjuk a töltőt a konnektorban
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Manapság szinte naponta töltőre tesszük mobiltelefonjankat, így az sem ritka, hogy a készülék feltöltése után a kábelt a konnektorban hagyjuk, mondván, úgyis hamarosan újra szükség lesz rá. Érdemes tudni, hogy akkor is energiát fogyasztunk, ha a készülék nincs csatlakoztatva, ezért ügyeljünk rá, hogy minden töltés végén kihúzzuk kábelünket a konnektorból.

Hasonló okokból ajánlott kerülni a televíziók és a számítógépek hosszú távú készenléti üzemmódban tartását. Tévhit, hogy a készülékek ilyenkor nem fogyasztanak áramot, ezért jobban járunk, ha két használat között kikapcsoljuk azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!