Frissen Fejérből

2021.10.17. 11:00

A lakáseladás egyik kulcsa a megfelelő időzítés, valamint a kereslet-kínálat viszonya

Legyen szó otthonunk eladásáról vagy kiadásáról, nélkülözhetetlen az ingatlan felkészítése, ráncba szedése. A folyamatra már egy külön kifejezés is született, ez pedig a „home staging”, ami egész egyszerűen az eladás, kiadás előtti felkészítést jelenti.

Héjj Vivien

Mindig a vevő szempontjait, érdekeit kell szem előtt tartani!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az alább felsorolt teendők elvégzése segíthet abban, hogy gyorsabban, a lehető legjobb áron találjunk új gazdát egykori otthonunknak. Úgy tartják, a lakáseladás nem a tulajdonosról, az eladóról szól, mindig a vevő szempontjait, érdekeit kell szem előtt tartani. Mindenekelőtt a sikerhez vezető út első mérföldköve a nem működő dolgok megjavítása. Nem kell nagy dolgokra gondolni: cseréljük ki a kiégett villanykörtét, javítsuk meg a már régóta csöpögő csapot és olajozzuk meg a nyikorgó, szoruló nyílászárókat. Mindezek apróságok, minimális anyagi befektetést igényelnek, az össz­hatás szempontjából mégis rendkívül fontosak. Feleslegesnek tűnhet eladás vagy kiadás előtt időt, energiát és pénzt fordítani a lakás kifestésére, de gondoljunk csak bele, a frissen festett falak olyan sokat dobhatnak az ingatlan megjelenésén, hogy végül még anyagi nyereségünk is lehet belőle. Színválasztásnál érdemes a fehér és világos árnyalatokat előnyben részesíteni, ugyanis ezek egyrészt tisztaságot sugallnak, másrészt optikailag tágítják a teret, a vevők pedig az esetek nagy részében tágas, világos otthont szeretnének maguknak.

Az évszakok is befolyásolják az ingatlanpiac alakulását

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ingatlan eladásánál elengedhetetlen a rendrakás és az alapos, mindenre kiterjedő nagytakarítás. Ne feledkezzünk meg a fürdőszoba és a konyha teljes vízkőtlenítéséről, a függönyök mosásáról, vasalásáról, valamint az erkély vagy a terasz rendbetételéről!

Mivel otthonunkból az eladás vagy kiadás során gyakorlatilag terméket csinálunk, ezért szükséges lépés a személyes tárgyaink háttérbe szorítása, a lakás „személytelenítése”. Ha nincsenek a falakon és a polcokon családi fotók, személyes tárgyak, akkor a leendő lakó sokkal könnyebben el tudja képzelni, milyen lenne, ha ő rendezné be a lakást a saját stílusában.

Ha már minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy otthonunk kelendő piaci termék legyen, érdemes megkérni egy ismerőst, barátot, hogy tüzetesen nézze át a lakást, adott esetben keressen hibákat, tegyen észrevételeket. Egy külső szemlélő ugyanis sokkal jobban látja majd, melyek azok az esetleges hibák, amelyeket mindenképp orvosolni kellene az ingatlan meghirdetése előtt.

Mindig a vevő szempontjait, érdekeit kell szem előtt tartani!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A leendő bérlők, vevők először a lakás fotóival találkoznak, így azok elkészítése, kivitelezése is sarkalatos pont, ugyanis ha a képek nem győzik meg az érdeklődőt arról, hogy ez egy potenciális új otthon lehet számára, akkor talán el sem jut odáig, hogy élőben is megnézze az ingatlant. A fotók mindig legyenek élesek, látszódjon a tér funkciója, elrendezése. Lehetőleg ne félhomályban, lámpafény mellett készítsünk képeket, hagyjuk, hogy napsugarak által megvilágított otthon köszönhessen vissza a fotókon.

Szakértők szerint a sikeres eladás titka a megfelelő időzítés. Amennyiben nem sürgős az értékesítés, akkor figyeljük az ingatlanpiac alakulását, az árak változását, hiszen semmi értelme akkor hirdetni a lakást, amikor épp senki nem akar vásárolni. A legoptimálisabb helyzet, amikor a kínálat alacsony, a kereslet viszont magas. A statisztikák azt mutatják, az évszakok is befolyással vannak az ingatlanpiac alakulására, a nyári időszakban nagyobb eséllyel sikerül eladni egy lakást, mint a téli hónapokban.

A hirdetés szövegét alaposan gondoljuk át, írjunk le minden olyan információt, ami minket vevőként is érdekelne. A lakás elrendezése és mérete mellett ejtsünk szót a környék infrastruktúrájáról és akár az adott településről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!