Ha először tapétázunk, válasszunk egyszerűbb mintát

2020.09.26. 15:15

Útmutató az otthoni tapétázáshoz

Új színt vinne otthonába, de nem szeretné az összes bútorát lecserélni? Ilyen esetben jó választás a tapéta, hiszen már azzal új hangulatot varázsolhatunk egyes helyiségekbe, ha akár csak egyetlen falat is leragasztunk egy mutatós dekortapétával. A kivitelezést akár magunk is megoldhatjuk.

Héjj Vivien

Ha magunk tapétáznánk, előtte érdemes pár dologgal tisztában lenni!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tapéta szó hallatán legtöbben elsőre a már szinte ódivatúnak számító retró darabokra asszociálnak, pedig a faldekoráció ezen formája újra fénykorát éli. Ráadásul a választék is bőséges minták és színek terén egyaránt. Ha úgy döntünk, belevágunk a tapétázásba, és a folyamatot magunk szeretnénk végigcsinálni, nem árt, ha tisztában vagyunk a legfontosabb lépésekkel, teendőkkel.

Az előkészületek során fontos, hogy tiszta és száraz felületen tudjunk dolgozni. Ha a falfelületet korábban tapéta borította, akkor annak eltávolításával kell kezdenünk. Ebben segítségünkre lehet egy nagy adag forró víz, vagy egy olyan speciális folyadékkészítmény, melyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy megkönnyítse a tapéta eltávolítását. Bármelyik lehetőséget is választjuk, egy széles fejű ecset vagy egy vastagabb festőhenger segítségével áztassuk át a tapétát, majd amikor már kezd elválni a faltól, húzzuk le. Ha a lehúzás nehezebben megy, segítségünkre lehet egy spakli is, amivel a makacsul ragaszkodó részeket is eltávolíthatjuk. Végül végezzünk ellenőrzést, s bizonyosodjunk meg róla, hogy a falakon és a mennyezeten nem maradt egyenetlen felületű glettelés vagy régi tapétamaradvány. Ha ilyent találunk, közepes finomságú csiszolópapírral orvosoljuk a problémát.

A szükséges tapétamennyiség meghatározásához a lehető legpontosabban mérjük le a fal magasságát és szélességét, illetve a nyílászárók által elfoglalt területet. A ténylegesen szükséges tapétamennyiségnél érdemes 10-15 százalékkal többet vásárolni, így nem érhet minket meglepetés.

Az első csík felragasztását mindig a fény felőli oldalon, tehát az ablaknál kezdjük. Az első tapétacsík helyét függőón segítségével állapítsuk meg, így a további csíkok is pontosan függőlegesek lesznek. A ferdén futó sarkokban a tapétát szintén függőón segítségével kell beállítani és pengével, a spakli mentén levágni.

Méretre vágásnál a falon mért hosszúsághoz adjunk hozzá körülbelül 5 centimétert, majd ezt jelöljük meg a ta­pétán, s vágjuk azt megfelelő hosszúságúra. A leszabott ta­pétacsíkot a mintás felével lefelé fektessük egy nagyobb asztalra, majd egy széles ecset vagy henger segítségével ragasztózzuk be a hátoldalát. Ezt a folyamatot mindig a tapéta közepén kezdjük, majd hosszanti irányban haladjunk a szélek felé, különös tekintettel a sarkokra.

Ha magunk tapétáznánk, előtte érdemes pár dologgal tisztában lenni!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A ragasztó felvitelénél ügyeljünk arra, hogy pont annyit vigyünk fel az anyagból, amennyit a tapéta nedvszívó képessége megkíván. A végeredmény akkor tökéletes, ha a tapétacsík felrakás előtt nedves és lágy, de nem szakad könnyen. A ragasztóval bekent csíkokat szükség szerinti ideig pihentessük félbehajtva, hogy az anyag felpuhulhasson.

Kenjünk a falra egy vékony réteg ragasztót, majd a plafontól lefelé haladva részenként illesszük a falra a csíkokat. Ha megfelelően felhelyeztük, a tapétacsík közepétől kiindulva egy tapétázó kefe vagy egy henger segítségével középről indulva nyomkodjuk ki a beszorult levegőt, hogy a tapéta tökéletesen illeszkedjen a falra. Mintás darabok esetén különösen ügyelnünk kell az illesztés pontosságára. Ha egyszerű, minta nélküli tapétával dolgozunk, akkor 2-3 centiméteres átfedéssel is felragaszthatjuk az egyes csíkokat.

A mennyezet tapétázása esetén érdemes létráról vagy állványról dolgoznunk, hogy kényelmesen elérjük a munkaterületet. Ebben az esetben az ablakos fallal párhuzamosan kezdjük a munkát. A mennyezetre a nehéz dombornyomásos darabok nem a legpraktikusabbak, mivel a súlyuk miatt elképzelhető, hogy nem ragadnak megfelelően és bizonyos részeik váratlanul elengednek.

A radiátorokat lehetőség szerint próbáljuk elmozdítani a faltól, kissé előre dönteni vagy leemelni a fűtőberendezést, így könnyebben hozzáférhetünk a mögötte lévő falrészhez.

Ha korábban nem tapétáztunk, és aggódunk a minták megfelelő illeszkedése miatt, akkor az első kísérlethez válasszunk szabadon illeszthető mintájú darabot. Az apró, egész felületet beborító mintázat kevésbé emeli ki az esetleges hibákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!