Praktikus tanácsok

2019.09.07. 07:30

Érdemes szekrényünkben szigorú szanálást végezni az ősz beköszöntével

Lassan véget ér a nyár, újra elő kell venni a melegebb holmit, kabátokat, hosszú nadrágokat. Ilyenkor jelentkezik a probléma, hogy kevés a hely a szekrényben.

Tóth B. Zsuzsa

Érdemes végezni egy szigorú szanálást, elgondolkozni azon, hogy amit évek óta nem vettünk fel, azt érdemes-e meg tartani, vagy inkább ajánd ékozzuk el. A lakás is felfrissül, ha rendet teszünk a szekrényekben. A rendrakásról írt könyvében a japán Marie Kondo a praktikus, helytakarékos tároláshoz is tanácsokat ad. Marie szerint, ha egyszer alaposan rendet teszünk, utána már csak fenn kell azt tartani, nincs szükség hetente, havonta újabb nagy pakolásokra. Viszont egyszer szánjunk rá időt, legyünk kitartóak, a végeredmény kárpótol majd.

Marie elve, hogy nem a lakás helyiségeit veszi sorra a rendrakásnál, hanem a kül önböző funkciójú tárgyak csoportjait. Vegyük most példának a ruhákat. Azokat tegyük egy helyre a gardrób, az előszoba, a szobák szekrényeiből a bikinitől a nagykabátig. Így átlátható, hogy mi mindenünk van, miből mennyi, úgy válogassunk.

A szelektálás során figyeljünk arra, hogy az egyes darabokat érzelmileg könnyen elengedjük-e. Amennyiben egy ruhadarabhoz rossz emlék kötődik, azt szelektáljuk ki. Érthető, hogy minél több pozitív érzelem társul egy dologhoz, annál nehezebben válunk meg tőle. Olyan ruhadarabokat tartsunk meg, amelyekre tényleg szükségünk van, és örömmel töltenek el, kedvünket leljük bennük.

A selejtezést követően átgondolva jelöljük ki a ruhák helyét. Azok számára Marie külön hajtogatást is ajánl. Ez az, amit sokan utálnak, a türelmetlenebbek nem szívesen hajtogatnak. Marie azt ajánlja, ne egymáson, hanem feltekerve, lazán, egymás mellett, függőlegesen megállítva tároljuk a ruhákat, a zoknikat is. Utóbbiak gumija nem nyúlik ki, a többi ruha kevésbé gyűrődik. Sőt, színek szerint is szortírozzunk.

A tárolást illetően pedig Marie az egyszerű tárolókra esküszik. Megteszi például egy cipősdoboz is. A különleges hajtogatós tárolás miatt praktikusak a fiókok, ha a polcok között nagy a távolság, a polcra csúsztatható tárolókat is beszerezhetünk. Meglepődünk majd, hogy milyen sok minden elfér a szekrényekben, és mennyi hely marad.

A ruhák után Marie szerint a könyveket kell kiselejteznünk, a maradékot pedig függőlegesen állítva tárolni. Ne legyen zsúfolt a könyvespolc. Aztán jöhet az iratok és más egyebek szortírozása. Amit lehet, tegyünk dobozba, ha kell, feliratozzuk.

A rendrakás során szépen lassan az összes, tulajdonunkban lévő holmin végigmegyünk a ruháktól kezdve a konyhai eszközökön át az emlékbe elrakott belépőjegyekig. Csak azokat tartsuk meg, amelyek boldogságot jelentenek számunkra. Minden egyes holminkat vegyük kézbe, döntsük el, hogy a birtoklása megadja-e nekünk a tiszta örömöt, hozzátesz-e az életünkhöz, a fejlődésünkhöz, vagy pedig épp itt az ideje megválni tőle – ajánlja Marie Kondo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!