A fehér az új barna

2019.05.11. 15:00

Mediterrán hangulat, vintage stílus

A provence-i stílusú lakberendezés manapság az egyik legdivatosabb módja az otthonok „felöltöztetésének”. Ám az igazság az, hogy nemcsak egy lakás, de akár egy iroda is kaphat provence-i jegyeket.

S. Töttő Rita

Hogy ne legyen minden egyszínű fehér – a képkeret bézs árnyalatot kapott Fotó: A szerző

A mediterrán, provence-i stílusú lakberendezés alapja a világos, derűs, lehetőleg fehér színvilág, lágy, nőies bútorvonalakkal, virágos, rusztikus vagy éppen vintage kiegészítőkkel. A barokkos, nehézkes, vagy éppen a magyar paraszti világból származó régi bútorokat manapság előszeretettel alakítják át ennek a stílusnak a jegyében, melynek köszönhetően a sötét, súlyos hatású darabokból könnyed, vidámabb hangulatú összhatás nyerhető. A hobbi bútorfelújítók egyik legkedveltebb célpontja manapság ez, s meg kell hagyni, nem véletlenül. Valóban látványos változások érhetőek el a csiszolás-alapozás-festésvaxolás technikáját követve. A színek ugyanis mindent megváltoztatnak. Legyen szó akár egy komódról, tálalóról vagy éppen egy étkezőasztalról, zsúrkocsiról, mindegyik egészen más színben tűnik fel egy kis felújítás után, a megfelelő kiegészítők társaságában. Megeshet, hogy csak egy kis sarok átalakításával kezdi az ember, ám azon kapja magát, hogy mindenhol kezd eluralkodni Provence varázslatos hangulata…

Irodai részlet Pázmándon
Fotó: A szerző

A fehérre festett bútorok gyönyörűen mutatnak egy kis levendula vagy tavaszi virágcsokor társaságában, de a csipkés szövetpárnák, hangulatos kerámiák, kovácsoltvas lámpák is csodálatos kiegészítői lehetnek. A burkolatok tekintetében a természetesség dominál a provence-i stílusban: a „bontott tégla” hatású falfelületek és fagerendák mellett a foltos hatású falfestések és a fa falburkolatok is divatosak. Éppen ezért a lambéria újra divatba jöhet – nem kell leszedetni egy felújítás során, elég, ha fehérre festetjük és antikolt hatású bronzos „árnyékokat” kap.

Hogy ne legyen minden egyszínű fehér – a képkeret bézs árnyalatot kapott
Fotó: A szerző

S ha a 21. századi vintage-provence lakberendezési elvek mentén haladunk, akkor a természetes és fehér színekhez választunk egy domináns eltérő színt is. Manapság ez a türkiz, amely a tengerek és egek csodálatos végtelenségét idézi, s nem mellesleg elég bátor és feltűnő szín ahhoz, hogy valóban különlegességet kölcsönözzön a helyiségnek. A másik, még kevésbé elterjedt, de felfedezett szín a napsárga, amely a forró mediterrán vidék napos jellegzetességét hozza az otthonunkba. Egy napsárga függönycsík, néhány párna vagy takaró, s hozzá egy falikép, melyen visszaköszön ez a színvilág, éppen elég ahhoz, hogy Provence-ban érezzük magunkat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!