Otthon

2016.11.20. 19:30

Fűtsünk tudatosan - meg is éri!

A helytelen fűtőanyaghasználata temérdek mennyiségű szén-dioxid kibocsátást eredményez, ami tovább növeli a Földünket érintő üvegházhatást. Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente.

FMH-információ

Egy Celsius fok csökkentésével éves szinten több, mint tízezer forintot tudnánk megspórolni egy gázfűtéses lakás esetében.

Magyarországon az energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, ennek kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente.

Komoly veszélyei is lehetnek annak, ha minden háztartási szemetet elégetünk Fotó: Archív

A jogszabály szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (például: tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz), a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parketta például már kezelt fának számít, de a farostlemez is az, így kályhában nem szabad égetni ezeket. A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor rákot vagy más súlyos egészségkárosodást okozó mérgek szabadulnak fel nagyobb mennyiségben, hívja fel a figyelmet Lenkei Péter, a Nem nehéz kampány szakértője. Az illegálisan használt tüzelőanyagok a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkretehetik.

Ha szén vagy fa között kell választanunk, válasszuk inkább a fát, mert a szén füstje ötször több rákos megbetegedést okoz! A fatüzelés megújuló, hiszen az égetésekor felszabaduló szén-dioxid az erdőben új fák növekedésével megkötődik. A fosszilis energiaforrások - szén és földgáz - égetésekor keletkező szén-dioxid viszont a légkörben marad.

A távfűtéses lakások felmelegítésére általában a nem megújuló energiaforrásokat szoktuk használni, de ma már több helyen van az országban olyan távfűtő rendszer, ahol megújuló energiát használnak - fát, szalmát égetnek vagy geotermikus energia a hőforrás. De távfűtéses lakásban is tudunk tenni a környezet védelméért, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A legtöbb lakásban már tudjuk szabályozni, hogy milyen meleg legyen a radiátor, mekkora hőfokon menjen a fűtés. Ha 22 helyett 21 fokosra fűtjük csak a lakást, azzal nemcsak a Földünknek, de a pénztárcánknak is kedvezünk. A nappali levegője általános ajánlásként elég, ha 21 Celsius- fokos, a hálószoba pedig 18-19 Celsius-fokos, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy az életterek között ne legyen nagy differencia.

Fűtsünk tudatosan, környezetbarát módon - erre a témára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz ! című őszi kampánya, amely még pár tippet is ad.

Válasszunk fa tüzelőanyagot a szén helyett - a magas kén és nedvességtartalmú olcsó barnaszén és lignit égetése különösen káros! Ne égessük el műanyag tartalmú anyagokat, már korábban kezelésen átesett faanyagokat! A hideg téli napokon, ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk le a fűtést, ne menjen feleslegesen! Figyeljünk, hogy ne fűtsétek túl a lakást, inkább vegyünk fel egy pulóvert! Sötétedéskor húzzuk be a függönyt, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a meleg levegő az ablakokon kiszökjön. Figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne legyenek eltakarva a fűtőtestek (ne legyenek előtte bútorok, vagy ne lógjon rá a függöny), mert ez is megakadályozza a hő megfelelő áramlását. A szellőztetést inkább úgy oldjuk meg, hogy 3-5 percre szélesre kinyitjuk az ablakokat ahelyett, hogy hosszú időre résnyire nyitva hagynánk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!