Otthon

2015.11.02. 14:33

Sakktábla és polc a divat: Nagy változások figyelhetők meg a szekrénypalettán

A régi nagy darab szekrények és a tömött, elemes szekrénysorok ideje lejárt. A mai szekrénydivatra a szellősség, a színesség és a játékosság jellemző.

Tóth B. Zsuzsa

A vásárlók kevésbé keresik a hagyományos szekrényeket, legfeljebb az idősebb korosztály ragaszkodik még a klasszikus szekrénysorokhoz. Vida Róbert bútorkészítőtől megtudtuk, hogy a mai lakások nappali szobáiba nem feltétlen szekrénysort vásárolnak a családok. Inkább a különböző méretű, alakú, jól variálható, kisebb darabokat részesítik előnyben. Ma már nem keresik a nagy, két ajtós szekrényeket a sor végére, legfeljebb egyetlen akasztósat kérnek.

Vida Róbert bútorkereskedő szerint egyre keresettebbek azok a szekrények, amelyek szellősek és frontlapjaik két színt képviselnek vagy tükrösek. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A nagy képernyős, lapos tévék térhódítása is változtatott az igényeken. Inkább egy nagyobb, de alacsony tévétartó szekrényt vásárolnak a vevők. Fölé vagy köré szellős polcokat választanak, vagy vitrines szekrényt. Sok esetben a falra szerelik a televíziót, amely alá ugyancsak alacsony szekrény praktikus. A mellette levő szekrények alakjának, méretének csak a képzelet szab határt. Sőt, ma már a frontlapok színének is. Elterjedt ugyanis, hogy a váz azonos színű anyagból készül, de a frontlapoknak csak némelyike ugyanolyan színű, a többi nem. Különleges, vidám, sakktábla szerű hatást érhetünk el így, feldobva a bútorral a helyiséget.

Remekül variálhatjuk a szekrény ajtajainak színét a padló, szőnyeg, függöny, ülőgarnitúra színével. Harmonikus a barna szín több árnyalatának variálása, dinamikus a piros szín megjelenése, férfias a fekete-fehér kombináció. Amennyiben van a lakásban gardrob szoba, a többi helyiségbe kevesebb, kisebb szekrény kell.

Praktikus, ha kisebb térbe világosabb, szellősebb szekrényt választunk, nagyobb helyiségbe lehet robosztusabb, sötét szekrényt is helyezni. A kis helyiséget ugyanis optikailag kicsinyítik a sötét színek.

A szekrények belső elrendezése szintén sokat változott az elmúlt években. Ha van bőven helyünk, praktikus kiegészítők segíthetik az átláthatóságot és a rendszerezhetőséget, a rend megtartását. Külön fiókok, tartók szolgálnak például a nadrágok, pulóverek, nyakkendők, zoknik, cipők tárolására. Sok kiegészítő fémrács, fiók kapható, de borsos áron. A gardrób szekrényekbe rengeteg holmi elfér, ráadásul helytakarékosak, ha tolóajtósak. Nem tűnnek robosztusnak, sőt, kifejezetten elegánsak, ha faltól falig és plafonig építik be, aztán tükörrel borítják a frontokat. Szinte nem is látszik, hogy szekrény van a szobában, sőt, a tükrök optikailag növelik a teret. A többi szekrény még ma is fogantyúval készül. Azok kiválasztásához többezres kínálatot biztosítanak a gyártók, kereskedők. A fényes, krómos és a matt színek dominálnak. Fontos, hogy a fogantyú illeszkedjen a szekrény stílusához.

Nálunk még nem terjedtek el a ruhásszekrényeket kiváltó nyitott polcok, fogas állványok. A vásárlók még a zárt szekrényeket keresik.

Az előszobaszekrények nem sokat változtak, funkciójuk szinte a régi. Legfeljebb az egykori telefonos ülőkékkel egybeépített darabok ideje járt le, ahogy elterjedt a vezeték nélküli telefon.

A cipős pocok, szekrények és a felső fogasok kialakítása sokféle lehet. Népszerű példa, amikor egy keskeny, álló szekrény egyik oldalán van a fogas, alatta egy ülőke, cipőtartóval.

A gyerekszoba bútorozása rengeteg féle variációt kínál. A festett, mesefigurás ajtólapok, szekrények, ágyvégek megjelenése mellett azonban fontos, hogy gyerekbarát legyen a bútor anyag és alakja.

Anyagukat illetően a szekrények sokfélék lehetnek. Fából ma már ritkábban készülnek, inkább tömörfa bútorlapból, amelynek széles választéka várja a vásárlókat. A frontlapok az úgynevezett MDF anyagból készülnek leginkább, de lehetnek magas vagy selyem fényűek is. Ami a színeket illeti, divatosak a világos és sötét színek kombinációi a szekrénysoron belül. Az üveges vitrin még kelendő, áttetsző, savmart üveggel készül. Rengeteg féle minta közül lehet választani, és gyárilag színezett üvegeket ugyancsak kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!