Otthon

2015.03.16. 14:30

Fűtés a mennyezeten

Székesfehérvár - Kevesebb takarítás, magasabb komfortérzet, nagyobb helységek a mennyezet és falfűtés előnyeiről beszélt Kiss Lajos, a Jáky József középiskola diákjainak.

Sebestyén Lilla

A fűtési rendszerünk fontos eleme, hogy milyen a hőleadók találhatók benne. A radiátor például úgy éri el, hogy meleg legyen otthonunkban, hogy keringeti a levegőt és vele együtt minden olyan anyagot, ami megtalálható abban, például a port. Ezzel szemben a falra és mennyezetre szerelhető rendszerek sugározzák a meleget, így nem szállítják a port, ami egészségügyi szempontból is pozitív.

Kiss Lajos egy modell segítségével magyarázta el a mennyezet- és falfűtés rendszerének, kivitelezésének lényegét. Fotó: Molnár Artúr

– A módszer úgy működik, egy mennyezetfűtés esetén, hogy egy tartószerkezetre felszerelünk paneleket, amikbe vékony csöveket helyezünk el. Ezekben fog keringeni az igény szerinti hőmérsékletű víz. Magyarán, hűtésre is alkalmas a rendszer – mondta el Kiss Lajos, egy Kft. ügyvezetője a Jáky József középiskola diákjainak tartott előadásán.

A szakember rávilágított, hogy ilyen módon a hőelosztás, a hőérzett jobb lesz, mint egy radiátor esetében.

– A mennyezet egy olyan terület, ami lényegében kihasználatlan, ezért tökéletes fűtésre. Sem bútorok, sem ablakok nincsenek az utunkban. Ezenkívül, – mivel a rendszer egy álmennyezettel eltakarható és nincsenek külön fűtőberendezések – több kihasználható hely lesz a lakásban – részletezi az ügyvezető, aki azt is elárulja: Tévhit, hogy mennyezetfűtés esetén hideg lenne a padló. Bizonyított, hogy alig egy fok különbség a fenti és a lenti levegő között egy átlagos lakásban.

Ráadásul, az már csak rajtunk áll, hogy milyen energiát használunk a víz felfűtésére, lehűtésére. Ha előbb gondolkodunk, mint hogy építkeznénk, könnyedén nyerhetünk energiát a természetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!