Otthon

2012.06.05. 08:27

Tó a kertben

Székesfehérvár - Sokan kacérkodnak a kerti tó létesítének gondolatával. Aztán lebeszélik róla magukat. Pedig - bizton állíthatjuk a látottak alapján - megéri vele bíbelődni. Ha ugyanis elkészült, nem lehet vele betelni.

B. Kiss László

Ki az a kerttulajdonos, akinek a fejében ne fordult meg egy kis tó létesítésének  a gondolata? Annak, aki komolyan gondolja, Dombiné Soós Ildikó tanácsaival sietünk a segítségére. A Koi Mánia tulajdonosa maga is boldog tulajdonosa egy kerti tónak, amely a nagyobbak közül való: talán több tucat is úszkál benne a jórészt saját tenyésztésű, színpompás koi pontyokból. Az előregyártott műanyagmedencét bárki maga is lehelyezheti, a nagyobb méretű tóhoz  szakember igénybevétele a javasolt. Ha teknőst is tartani akarunk a tóban, érdemes peremet is építenünk, különben a jószág világgá megy. Ahhoz, hogy a halak biztosan átteleljenek saját tavunkban legalább 1,3 méter mélynek kell lennie.

Fontos  eleme a tónak - és nem csak esztétikai, hangulati szempontból - a csobogó, amely oxigént termel. De érdemes  levegőztető készüléke(ke)t is telepíteni a mesterséges mederbe. A készülék arra is jó, hogy - mivel állandóan mozgásba tartja a vizet - az télen ne fagyjon be vastagon. A kerti tavat ugyanis lékelni kell, különben felszaporodhatnak benne olyan  gázok, amelyek a halak pusztulását okozhatják.  A nagyobb meder kibéleléséhez tófóliát célszerű használni. A tófóliát geotextiliára tanácsos fektetni, ami  megakadályozza, hogy a növények átbökjék a fóliát. Mindezt homokágyra fektetjük. A tó medrét  időnként takarítani kell. Erre akkor is szükség van, ha olyan komoly szűrőberendezés tisztítja  állandó jelleggel a vizet, mint Dombiné Soós Ildikóéknál. A tisztításnál kapóra jön, ha a tavunk két  - egy sekélyebb rész által összekötött  -  medencéből áll. Így   amíg a meder egyik felét tisztítjuk, a halaink a meder másik részében,   megszokott körülmények között vészelhetik  át a "nagytakarítást".

A kerti tó benépesítésénél legyünk elővigyázatosak a vadvizekből beszerzett halakkal  és növényekkel! Ezekkel ugyanis nem kívánatos fertőzést is behurcolhatunk. A parton jól mutat az uszadékfa, a vízben pedig a világos színű halak érvényesülnek a legjobban. És még valami! Abban a kertben, ahol tó van, egy pillanatra sem lehet gyereket felügyelet nélkül hagyni - figyelmeztet Dombiné Soós Ildikó, aki szerint egyébként a pocsolyákban több a szúnyog, mint a kerti tóban, ahol a vérszívó természetes ellenségei  - a hal, a béka, a  sikló  -  is jelen vannak.

 

Címkék#kerti tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!