Alapjogokért Központ

2024.05.27. 16:47

Az eurokraták és a baloldal politikai fegyverként próbálja használni a jogállamisági mechanizmust

Az eurokraták és a woke-ista, progresszív, baloldali elit politikai fegyverként próbálja használni a jogállamisági mechanizmust, mert az a céljuk, hogy a jogállamiság egyetemes és abszolút értékének nevében minden döntést és hatáskört a helyi szintről a globálisra szervezzenek át – emelte ki az Alapjogokért Központ főigazgatója intézményük, továbbá a Danube Institute és a The European Conservative című folyóirat közös konferenciáján.

MW

Európai parlamenti (EP-) képviselők kézfeltartással szavaznak

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Alapjogokért Központ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: Szánthó Miklós A jogállamiság mint törvényhozás című nemzetközi tanácskozás egyik panelbeszélgetésében fejtette ki véleményét beszélgetőpartnerei, Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris társalapítója és Ricardo Ruiz de la Serna, a CEU San Pablo Egyetem egyetemi docense társaságában.

SZÁNTHÓ Miklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Idézték a közleményben a főigazgatót, aki hangsúlyozta: 

a jogállamiság „fontos kategória”, komolyan kell venni, hiszen az Európai Unió működésének lényege. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi legnagyobb gondot a jogállamiság brüsszeli alkalmazása jelenti, ugyanis Brüsszel politikai fegyverként használja a fogalmat, hogy így szerezzen érvényt elképzeléseinek. 

Olyan kulcskérdésekben próbál diktálni, mint a migráció, a határvédelem, a genderideológia vagy a háború - tette hozzá.

Szánthó Miklós kifejtette: 

itt nem jogi vitáról van szó, „mert nincs jogi alapú pro és kontra érvelési helyzet”, ezért Brüsszel csupán politikai vitát folytat. 

Ez pedig az alapvető értékek eltérő megközelítésén alapul, vagyis a viszonyuláson a nemzeti szuverenitáshoz, a családhoz, a geopolitikai kihívásokhoz és a zsidó-keresztyén értékekhez.

Jerzy Kwasniewski arról beszélt: Brüsszel kettős mércét alkalmaz Lengyelországban, hiszen a nemzeti kormány ellen több jogállamisági eljárást indított, amikor azonban „a globalista kormány” vette át a hatalmat és sok radikális és a jogállamiságot tipró intézkedést hozott, 

ezek felett a brüsszeli elit szemet huny, sőt egyenesen üdvözli az új fejezetet Lengyelország belpolitikájában.

Ricardo Ruiz de la Serna szerint most a szabadság és a szerelem, a család, a haza és minden természetes közösség elleni támadás tapasztalható. Ennek a támadásnak csak alibije a jogállamiság – jelezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában