Egyházi és kulturális hagyományok

2024.05.12. 17:00

Ingyenes programok sokaságával hívogat idén is a Református Zenei Fesztivál (videó)

A Református Zenei Fesztivál az elmúlt tizennyolc évben Budapest meghatározó zenei eseményévé nőtte ki magát – a május 17-19. között megrendezendő fesztiválra ezúttal is több ezer embert várnak. A református egyházi és kulturális hagyományoknak megfelelő, értékes időtöltést, tartalmas feltöltődést kínálnak a szervezők, akiknek célja a páratlanul gazdag református zenei hagyomány bemutatása mellett az igényes komoly-és könnyűzene iránt érdeklődő nagyközönség szórakoztatása is.

MW

A klasszikus- és a könnyűzene rajongói, reformátusok és nem reformátusok egyaránt megtalálják a számításaikat az idei Református Zenei Fesztivál programjai között

Forrás: reformatus.hu

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye, a Református Zenei Fesztivál. A szervezők, akik nemcsak szórakoztatni szeretnének, hanem azt is, hogy minél többen megismerjék a páratlanul gazdag református zenei hagyományokat, ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak. 

Református Zenei Fesztivál, koncert, zene, színpad
A színpadon jól megférnek egymás mellett az eltérő zenei műfajok
Forrás: reformatus.hu

Fiatalok és idősebbek, a klasszikus- és a könnyűzene rajongói, reformátusok és nem reformátusok egyaránt megtalálják a számításaikat az idei Református Zenei Fesztivál programjai között. 

A rendezvényen kiválóan megférnek egymás mellett az eltérő zenei műfajok, az elmélyülést segítő előadások, beszélgetések és az önfeledt táncházi mulatság is

 – szemléltette az esemény sokszínűségét Szávay László főszervező.

Csak néhány név a fellépők közül: a Bakáts téren a nagyszínpadra áll többek között a Platon Karataev Duo, a Talamba Ütőegyüttes, az Ötödik évszak, a Fugato Orchestra és a Lóci játszik. A Kálvin Kamara Kertben a Jazzation, a Neumann Balázs Trio és a Gáspár Károly Trio, a Ráday Házban pedig a Makám, a Sebő-együttes és a friss Kossuth-díjas Misztrál koncertezik majd.

Idén is lesz orgonamaraton, amely csatlakozik a Filharmónia Magyarország világméretű Orgonák éjszakája kezdeményezéséhez.

A klasszikus zene szerelmesei találkozhatnak Karasszon Eszterrel és a kiváló zongorista művészházaspárral, Simon Izabellával és Várjon Dénessel, Szalai Éva zongoraművésszel és a Somogyi Vonósnégyessel, valamint az In Medias Brass rézfúvós kvintettel.

 

Nehéz lenne ebből az igazán színes merítésből bármelyik fellépőt is kiemelni, hiszen idén is műfajaik legjobbjait hívtuk meg

– fogalmazott a fesztivál művészeti vezetője, Tóth Endre.

A Ráday Házban izgalmas előadások várják a közönséget a vallás és mesterséges intelligencia kapcsolatáról, művészeti provokációról vagy épp az „örökölt sorsokról” – utóbbi kapcsán Gundel Takács Gábor vendége többek között Visky András Kossuth-díjas író lesz.

Az idén már tizenkilencedik alkalommal jelentkező Református Zenei Fesztivált Böszörményi Gergely zenei szakember indította útjára. Most, csaknem húsz esztendő után adja át a szervezéssel járó feladatokat a reformátusság következő generációjának.

 Az elmúlt évek alatt a Református Zenei Fesztiválon nemcsak közönség, hanem egy közösség is kialakult, akikkel együtt jó újra megmutatni azt, hogy egy Istentől megáldott élet részesei vagyunk már itt, a Földön is

 – mondta Zila Gábor, a fesztivált szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője.

A Református Zenei Fesztivált 2024. május 17. és 19. között tartják összesen hat fővárosi helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, a Kálvin Kamara Kertben, a Bibiliamúzeumban, valamint a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban.  A részletes programot IDE kattintva lehet megtekinteni. 

Ráhangolódásként a nívós rendezvényre íme a Református Zenei Fesztivál beharangozója: 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!