Izraeli–palesztin konfliktus

2024.04.06. 07:00

Megtalálták és Izraelbe szállították egy halott túsz holttestét a Gázai övezetből

Az izraeli–palesztin háború 183. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Damian Soból lengyel segélymunkás előtt róják le kegyeletüket az emberek a férfi lakóhelyén, a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2024. április 4-én. Soból és hat társa április 2-án vesztette életét, amikor izraeli légicsapás érte a World Central Kitchen (WCK) spanyol nem kormányzati segélyszervezet humanitárius segélyt szállító autókonvoját a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balah környékén

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Darek Delmanowicz

Megtalálták és Izraelbe szállították egy halott túsz holttestét a Gázai övezetből

Az izraeli hadsereg megtalálta a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet tavaly októberi támadása során túszul ejtett egyik izraeli férfi holttestét a Gázai övezetben, és már Izraelbe is szállították őt – közölte a hadsereg sajtószolgálata szombaton.

A 47 éves Elad Kacirt október 7-én hurcolták el más izraeli túszokkal együtt. 

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a fogságban ölték meg az Iszlám Dzsihád terrorszervezet tagjai.

Később Jakov Livne, Izrael varsói nagykövete közölte, hogy 

a férfi izraeli-lengyel kettős állampolgár volt. 

A lengyel külügyminisztérium részvétét fejezte ki az X közösségi platformon Kacir hozzátartozóinak és barátainak.  

A holttestet, amelyet Hán-Júnisz város közelében találtak meg hírszerzési adatok alapján, Izrael területére vitték, ahol igazságügyi szakértők, valamint a hadsereg és a titkosszolgálatok képviselői jelenlétében azonosították.

A hadsereg közölte: Elad Kacirt az Iszlám Dzsihád fegyveres támogatói rabolták el a Gázai övezet határához közel fekvő Nir Oz kibucból. A támadás során apját, Avrahamot megölték, anyját, Hannát pedig túszul ejtették, majd tavaly november 24-én szabadon engedték a hat hónapos háború eddig egyetlen fegyverszünete keretében.

Tavaly októberben a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet 250 izraelit rabolt el és hurcolt Gázába, 130-an még mindig nem kerültek haza, 34-en közülük valószínűleg már nem élnek.

Az amerikai kormányzat tanulmányozza a jelentést a segélymunkásokat érő csapásról

Az amerikai kormányzat tanulmányozza az izraeli vizsgálati összefoglalót a Gázában dolgozó segélymunkásokat érő keddi katonai csapásról – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, csak az alapos áttekintés után lehet megfogalmazni véleményt, minden korábbi nyilatkozat elhamarkodott volna. Az illetékes kijelentette, hogy nincs olyan amerikai kezdeményezés, amely másik vizsgálatra irányulna.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Brüsszelben korább elhangzott felszólítását pontosította, ami „független, átfogó és teljesen nyilvános” vizsgálatról szólt. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint nincs szó másik vizsgálatról, a külügyminiszter a később megjelent izraeli jelentésre utalt.

Antony Blinken pénteken azt is fontosnak mondta, hogy Izrael teljes felelősséget vállaljon a történtekért, a felelősöket pedig elszámoltassa.

John Kirby Washingtonban újságírók előtt Joe Biden elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette, hogy hetek, hónapok óta növekszik a frusztráció a Fehér Házban annak láttán, hogy további civilek esnek áldozatul, és polgári infrastruktúrában esnek károk az izraeli katonai műveletek során a Gázai övezetben.

Azt ugyanakkor hozzátette, nincs olyan szándék, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, hiszen független országról van szó, amely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai–izraeli egyeztetések témája – jegyezte meg John Kirby.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője csütörtökön sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy amennyiben nem látnak változást az izraeli cselekedetekben, akkor az amerikainak kell változtatniuk tetteiken. Ugyanezen a sajtótájékoztatón azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államok támogatása Izrael önvédelme iránt szilárd és nem fog meginogni.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken New York-ban nyilatkozott a történtekről, és független vizsgálatokat és kézzelfogható változtatásokat sürgetett.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy a World Central Kitchen segélyszervezet konvoját Hamász fegyveresekként azonosították, ezért történt meg a hét emberéletet követelő katonai csapás.

Amerikai illetékesek pénteken arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt. A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés „elkerülhetetlen”, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában