Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.20. 07:00

A Palesztin Hatóság szerint az izraeli hadsereg mészárolta le az izraelieket (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hatem Ali

Válságos az Egyiptomba szállított gázai koraszülöttek állapota

Válságos a vasárnap Egyiptomba menekített 28 gázai koraszülött állapota – tájékoztatták orvosok hétfőn az EFE spanyol hírügynökséget, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig közölte, hogy 12 csecsemőt repülővel Kairóba szállítottak. 

A Sínai-félsziget északi részén található el-Arís kórház orvosainak tájékoztatása szerint a rafahi határátkelőn át kimenekített koraszülöttek „többségének, sőt valamennyinek” válságos az állapota.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az X mikroblogportálon közölte, hogy valamennyi kisbaba súlyos fertőzésekkel küzd és speciális kezelést igényel. A gázai es-Sifá kórházból vasárnap evakuált koraszülöttek hétfőn érkeztek meg Egyiptomba. 

Összesen 31 csecsemőt menekítettek ki a legnagyobb gázai kórházból, Gebrejeszusz szerint hármójukat továbbra is a Gázai övezet déli részén található el-Amarati kórházban ápolják.

Az egyiptomi egészségügy-minisztérium hétfői közleménye szerint a koraszülötteket különböző egyiptomi kórházakba szállították, hogy speciális orvosi ellátásban részesüljenek. 

A WHO-főigazgató már vasárnap figyelmeztetett, hogy az es-Sifából kimenekített 31 koraszülött nagyon beteg.

A gyermekeket a palesztin Vörös Félhold, illetve a kórház mentőautóival szállították el.

Az ENSZ palesztin segélyszervezetét aggasztja a gázai evakuáltak nagy száma

Az ENSZ palesztin segélyszervezetét (UNRWA) aggasztja a gázai evakuáltak nagy száma és nehéz helyzete,  jelentette a helyi média hétfőn

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) bejelentette, hogy a Gázai övezetben a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma elérte az 1,7 milliót. 

A szervezet iskolaépületeiben mintegy 900 ezer menekültnek ad hajlékot, de ennél sokkal többen, több százezren maradtak fedél nélkül. Üzemanyag híján nem működnek a víztisztítóberendezések sem, így szennyezett az ivóvíz, ami betegségek kialakulásához vezet, sőt, félő, hogy kolerajárvány tör ki - közölték. 

A palesztin vörös félhold segélyszervezet közölte, hogy az es-Sifá kórházból elszállított 28 koraszülöttet a Gázai övezet déli részén, Rafahban lévő Emiratus kórházból mentőautókkal egyiptomi intézményekbe vittek át, de három, jobb egészségi állapotban lévő kisbaba a rafahi kórházban maradhatott.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a nemzetközi vöröskereszttel a sebesültek evakuálásáról a gázai Indonéz Kórházból, amelyet körülvettek az izraeli katonák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Katar elítélte az izraeli hadsereg akcióit az övezet északi részén, Bét Lahijában fekvő kórháznál. A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta: „megdöbbentette” a kórház körülvétele.

Az egészségügyi minisztérium szerint mintegy hétszáz ember, köztük 259 sebesült, illetve beteg van még az es-Sifá Kórház épületeiben, a minisztérium szerint tragikus helyzetben, víz, villany és élelem nélkül.

Az izraeli hadsereg egyik hírszerző egységének tagjai a Gázai övezetben kialakítottak egy bázist, amelyen eddig mintegy háromszáz iszlamista terroristát hallgattak ki, és utána közülük sokakat Izraelbe szállítottak további kihallgatásra, közölte a hadsereg szóvivője. A kihallgatottak beszéltek a Hamász alagútjairól, raktárairól, módszereiről, például arról, hogy fegyvereseik hogyan vegyülnek el a civil lakosság között. 

Egyikük azt mondta, hogy az es-Sifá Kórházban körülbelül száz Hamász-fegyverest látott orvosi ruhába öltözve

 – tette hozzá a szóvivő. A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom a háború kezdete óta a legjelentősebb rakétatámadás-sorozatát hajtotta végre hétfőn Izrael ellen. A katonai szóvivő közlése szerint Izrael válaszul támadta a Hezbollah főhadiszállását és egyéb infrastruktúráját, valamint Metula város térségében egy terrorista osztagot. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter megállapodott Amír Jaron jegybankelnök hivatali idejének meghosszabbításáról egy újabb ciklusra. Közleményük szerint a kormány következő ülésén terjesztik be döntésüket jóváhagyásra.

Tábori kórház létesülhet a Gázai övezetben

Negyven-negyven segélyszállító teherautóval két tábori kórház elemei érkeztek hétfőn a rafahi átkelőn át Egyiptomból a Gázai övezetbe, amelyek az Egyesült Arab Emírségek, illetve Jordánia adománya - jelentette az övezet átkelőhelyeit ellenőrző hatóság. A Hamász iszlamista terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy 

egy izraeli harckocsilövedék becsapódása következtében az Indonéz Kórházban életét vesztette 12 ember, betegek, illetve a kórházban menedéket kereső civilek.

A Hamász vezette minisztérium arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg egységei körül veszik a kórházat, ahol a mintegy kétszáz fős személyzet mellett több ezer, otthonából elmenekült gázai is meghúzza magát.

Palesztin források szerint izraeli mesterlövészek és harckocsik vettek fel lőállást a kórház körül, és robbanások hallatszanak a közelben. Az izraeli csapatok légitámadásokat hajtottak végre drónokkal, és tüzérséggel támadják azokat, akik megpróbálják elhagyni az épületegyüttest

– közölték, hozzátéve, hogy a kórházban leálltak az áramfejlesztők.
Az övezet északi részén, a Bét Lahijában lévő kórházat indonéz humanitárius segélyekből 2011-ben kezdték el felépíteni, és 2016-ban adták át. A kórházban mintegy száz ágy, négy műtő és egy tízágyas intenzív osztály található. A gázai egészségügyi minisztérium fenntartásában működő intézményben palesztinok mellett indonéz önkéntesek is dolgoznak.

Az izraeli hadsereg szóvivői azt jelentették, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálat irányításával vadászgépek halálos csapást mértek három Hamász-századparancsnokra a Gázai övezet északi részén. Emellett légicsapást mértek egy terrorista osztagra, és romba döntöttek egy fegyverraktárt, ahol az illetők rejtőzködtek.

A palesztin vörös félhold arról számolt be, hogy a Hebron melletti al-Arub menekülttáborban izraeli tűzben életét vesztette egy palesztin.
Izrael északi határánál, Libanonból hétfő reggel aknavetőkkel lőtték a nyugat-galileai birniti katonai bázist. A támadás elkövetőjeként a Hezbollah libanoni síita mozgalom jelentkezett. A lövedékek lakatlan területen csapódtak be, nem okoztak személyi sérülést. Az izraeli hadsereg tüzérsége válaszul lőtte az aknatűz forrását – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója. 

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy Jordániából a tábori kórházzal együtt 170 ápoló is érkezett a Gázai övezetbe, segíteni fognak a háború miatt teljesen ellehetetlenült kórházi ellátásban.

A jordániai tábori kórházat az övezet déli részén, Hán-Júniszban állítják fel, ahol az egészségügyi intézmények naponta több száz sebesültet fogadnak a folyamatos légicsapások és tüzérségi támadások miatt - mondta az AFP-nek Mohammed Zakút, a gázai övezeti kórházak főigazgatója. Ammán szerint a tábori kórház negyvenegy fekvőbeteg ellátására alkalmas. Az övezet északi részével ellentétben délen a kórházakat nem éri támadás, de túlterheltek a sebesültáradat miatt, és az egészségügyi feltételek romlása következtében aggasztóan terjednek a különböző betegségek. Mindenütt hiány van mentőkből, áramból, felszerelésből, és személyzetből.

A Gázai övezet teljes területén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 44 ezer hasmenéses és 70 ezer súlyos légúti fertőzéses esetet regisztrált az ENSZ által megnyitott ideiglenes menedékhelyeken, ahol mintegy 900 ezer belső menekült tartózkodik.

 A WHO szerint ezek a számok még emelkedhetnek a heves esők miatt, ami tovább növelné a járványok kockázatát. Gázai egészségügyi vezetők szerint várhatóan Katarból is érkezik tábori kórház az övezetbe.

Felkavaró részleteket árultak el a túlélők a Hamász kegyetlenségéről

Az izraeli hatóság folyamatosan vizsgálja a Hamász terrorszervezet által október 7-én elkövetett bűncselekményeket, írja cikkében a Magyar Nemzet. Ehhez tanúvallomásokat, a terroristáktól szerzett videó- és képi bizonyítékokat is begyűjtöttek, valamint gyanúsítottak hallgatnak ki.

Sok szó esik arról, hogy milyen kegyetlenségeket hajtottak végre a fegyveresek Izraelben, ilyen például a nemi erőszak. A szemtanúk állítása szerint a terroristák nőket és kislányokat is bántalmaztak szexuálisan mielőtt megkínozták és megölték volna őket.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

Belgium 1 millió euró értékű orvosi segélycsomagot küld a Gázába

Belgium november végéig 1 millió eurós orvosi segélycsomagot küld a Gázai övezetbe, jelentette be Caroline Gennez belga fejlesztési együttműködési miniszter hétfőn. 

Jelenleg a gázai kórházak 75 százaléka működésképtelen. A Gáza északi részén lévő 24 egészségügyi intézményből csak egy működik még, és ott is alig maradt gyógyszer. Sok orvos, ápoló és más segélymunkás megsérült, eltűnt vagy életét vesztette. Az üzemanyag- és áramhiány miatt a sebészek kénytelenek mobiltelefonjuk vagy zseblámpájuk fényénél operálni. A mentőautók nem tudnak közlekedni

– taglalta a gázai helyzetet a miniszter.
Az orvosi ellátmányt, amelyet a belga közegészségügyi minisztérium biztosít, repülővel szállítják Oostendéből az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén fekvő El-Arís városba, amely egyórányi autóútra van a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelőtől. A szállítás a Vöröskereszttel és az egyiptomi kormánnyal együttműködve történik. A segélyszállítmány többek között gyógyszereket, sebészeti műszereket, ortopédiai felszereléseket - kerekesszékeket és mankókat -, illetve a légzési problémákkal küzdő betegek ellátására szolgáló eszközöket tartalmaz.

Eddig mintegy 6700 külföldi és kettős állampolgár hagyhatta el a Gázai övezetet

Eddig mintegy 6700 külföldi és kettős állampolgár, köztük 900 egyiptomi hagyhatta el az izraeli hadsereg által ostromolt Gázai övezetet Egyiptom felé – közölte hétfőn a kairói kormány sajtótitkársága. 

A tájékoztatás szerint ezenfelül november 1-je óta 237 sebesültet is átszállítottak egyiptomi kórházakba. A palesztin sebesülteket 197 családtag is elkísérte. 

A kairói vezetés hangsúlyozta, hogy ezzel hamarosan már minden olyan külföldi elhagyja a palesztin területet, aki ezt meg akarta tenni.
November elején a kairói külügyminisztérium arról számolt be, hogy nagyjából hétezer külföldi, illetve kettős állampolgár lehet a Gázai övezetben a világ hatvan országából.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn azt közölte, hogy 28 koraszülöttet sikerült kihozni vasárnap a gázai es-Sifá kórházból, és a rafahi határátkelőn át eljuttatni valamelyik egyiptomi egészségügyi intézménybe. 

A WHO szerint a csecsemők különböző súlyos fertőzésekben szenvednek, 11 állapota válságos, ketten pedig még az evakuálás előtt meghaltak.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „elősegítette” a koraszülöttek evakuálását. A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügyi hatósága szerint legkevesebb 12 palesztin vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA) egyik iskoláját érő légicsapásban az övezet központi részén található el-Bureidzs menekülttáborban. 

Adnán Abu Haszna, az UNRWA szóvivője szerint a konfliktus kezdete óta több mint 70 létesítményüket érte izraeli támadás annak ellenére, hogy ezekre ki van tűzve az ENSZ zászlaja. Hozzátette, hogy eddig a szervezet 104 munkatársa vesztette életét.

Haszna elmondta azt is, hogy az UNRWA óvóhelyein már 900 ezer ember van, míg az övezeten belül összesen 1,7 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Hozzáfűzte, hogy százezrek maradtak fedél nélkül.

Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai mellett palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttáborban 2023. november 20-án
Fotó: Adel Hana / Forrás:  MTI/EPA

Irán összehangolt nyomásgyakorlásra szólított fel Izrael ellen

Irán összehangolt nyomásgyakorlásra szólította fel a "független és szabadságra törekvő" államokat a Gázai övezetben elkövetett izraeli „bűncselekmények” megállítására. 

Ebrahim Raiszi iráni elnök hétfőn ötven ország – köztük Kína, Oroszország, Törökország, Kazahsztán, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Jordánia – vezetőinek küldött levelében összehangolt politikai és gazdasági nyomásgyakorlásra szólított fel Izrael ellen

 – áll az iráni elnöki hivatal honlapjára feltöltött hétfői közleményben.
Ebrahim Raiszi elítélte és „brutális intézkedéseknek” minősítette a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat, amelyek során több ezer ember vesztette életét az elmúlt hetekben, és a helyi infrastruktúra is megsemmisült. Kritizálta továbbá a „kettős mércét alkalmazó” nyugati kormányokat, amelyek szerinte szemet hunynak a Gázai övezetben történő jogsértések felett.
Raiszi hangsúlyozta: 

közös diplomáciai és gazdasági álláspont kialakítását várják a „független és szabadságra törekvő” államoktól, különösképpen a muszlim többségű országoktól annak érdekében, hogy megálljt parancsoljanak a civilek megölésének és a Gázai övezet ostromának.

Az iráni vezető emellett felszólította a világ országait, hogy számolják föl politikai, kereskedelmi és egyéb együttműködési kapcsolataikat Izraellel.

A Palesztin Hatóság szerint az izraeli hadsereg mészárolta le az izraelieket

A Palesztin Hatóság pénzügyminisztériuma vasárnap közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy a Hamász terrorszervezet lenne felelős a Re'im zenei fesztiválon történt mészárlásért.

A közlemény szerint „az előzetes izraeli rendőrségi vizsgálatok” azt mutatták ki, hogy a médiában megjelent izraeli állítások hamisak voltak, és szerintük valójában izraeli helikopterek bombázták a koncertet, amivel „nagy pusztítást végeztek” – számolt be a Jerusalem Post.

A Palesztin Hatóság állítása szerint ez a Hannibál-irányelv aktiválása után történt, amely szerintük lehetővé tette, hogy „a megszálló rendőrség és hadsereg mindenkit megöljön”.

A Hannibal-irányelv valóban egy létező irányelve volt az izraeli hadseregnek, amely azt mondta ki, hogy az izraeliek elrablásával gyanúsított terroristákat még akkor is célba veszik, ha ezzel a túszok sérülését kockáztatják. Az IDF 2016-ban törölte ezt a szabályt.

Netanjahu miniszterelnök így reagált az állításokra: „Ma a Palesztin Hatóság Rámallah-ban valami teljes képtelenséget mondott. Tagadta, hogy a Hamász követte el a Gáza melletti fesztiválon történt szörnyű mészárlást. Izraelt vádolta azzal, hogy ő követte el ezt a mészárlást. Ez az igazság teljes megfordítása.

„Abu Mazen, aki a múltban tagadta a holokausztot, ma a Hamász mészárlásának létezését tagadja, és ez elfogadhatatlan” – mondta az izraeli miniszterelnök.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Az amerikai elnök energiaügyi tanácsadója nem tart az arab olajfegyver bevetésétől

Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója szerint bízni lehet abban, hogy az arab olajexportáló országok nem vetik be az "olajfegyvert" a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellenére sem.

Amos Hochstein a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfői kiadásának nyilatkozva kijelentette: két háború is zajlik a világban, az egyikben a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, Oroszország érintett, a másik a Közel-Keleten folyik, ahol "rakéták röpködnek az olajtermelő helyszínek közelében", az olajárak mégis idei mélypontjuk közelében járnak.

Biden tanácsadója szerint ez azt mutatja, hogy "meglehetősen jól kezeljük a helyzetet".

Hangsúlyozta: az utóbbi két évben nagyon erős együttműködés és koordináció alakult ki a termelők és a fogyasztók között az energiasokkok elkerülése érdekében.

Az olajat, amióta csak kereskedelmi termékké vált, visszatérően fegyverként használták, így ez a lehetőség folyamatosan aggodalom forrása, de most nem történt meg - fogalmazott az amerikai energiaügyi megbízott.

A Financial Times felidézi, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és több más külső nagy termelő informális szerveződésének (OPEC+) Perzsa-öböl menti tagországai elutasították az olajembargó bevezetésére szóló iráni felhívást, amelyet Teherán a Gázában folyó izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul indítványozott.

Az üzleti napilap iparági forrásai szerint azonban a hordónként 77 dollár környékén - négyhavi mélyponton - járó nyersolajárak és az izraeli hadműveletek szította indulatok nyomán születhet további termeléscsökkentési döntés.

Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország - az OPEC+ legnagyobb külső olajtermelője - az év végéig az árak szinten tartása érdekében már csökkentette kitermelését, a szaúdiak napi egymillió, Oroszország napi 300 ezer hordóval.

Amos Hochstein azonban a Financial Timesnak nyilatkozva úgy fogalmazott: egyetértés született az amerikai, a közel-keleti és más termelőkkel arról, hogy "van egy határ, ameddig az árakkal el lehet menni a világgazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatás nélkül".

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett legutóbbi tanulmányában közölte, hogy alapeseti előrejelzése - amelyet minősítési értékeléseihez használ számítási modellként - 2024 egészére 75 dolláros hordónkénti világpiaci átlagárat valószínűsít a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent nyersolaj esetében az idei évre várt 80 dollár/hordó Brent-átlagárfolyam után.

Újabb felvételek kerültek elő a gázai kórházról, túszokat is tarthattak bent a Hamász terroristái

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján olyan biztonsági kamerás felvételeket mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet katonai járművekkel hajtott be az al-Sifa kórház területére, és több túszt is oda vitt az október 7-i támadás után.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján bemutatott egy október 7-i biztonsági kamerás felvételekből készült összeállítást, amely az izraeliek szerint azt mutatja, hogy a Hamász fegyveresei két túszt visznek be az al-Sifa kórházba, egy nepáli és egy thai férfit. 

Egyikük nem tűnt sérültnek és próbált ellenállni, másikuk hordágyon volt.

A két túsz jelenlegi hollétéről egyelőre nincs információja az izraelieknek, az érintett országokat értesítették.

A BBC megkérdezte a Hamász által működtetett gázai egészségügyi minisztériumot, amely nem tudta megerősíteni a felvételek valódiságát.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Tábori kórház létesülhet a Gázai övezetben

Hétfőn negyven segélyszállító teherautó érkezik a rafahi átkelőnél Egyiptomból a Gázai övezetbe, az Egyesült Arab Emirátusok küldeményével egy tábori kórház létrehozásához szükséges felszereléssel - jelentette az övezet átkelőhelyeit ellenőrző hatóság hétfő reggel.

A Hamász iszlamista terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium tizenkét halálos áldozatról számolt be a gázai Indonéz Kórházban egy izraeli lövedék nyomán. Állításuk szerint a kórházban menedéket keresőket és a betegeket az izraeli hadsereg harckocsilövedékei találták el.

A Hamász vezette minisztérium arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg egységei körülveszik a kórházat, ahol mintegy kétszáz fős személyzet mellett több ezer, otthonából elmenekült gázai is található.

Palesztin források szerint izraeli mesterlövészek és harckocsik állomásoznak a kórház körül, és robbantások hallatszanak a közelben. Az izraeli csapatok légitámadásokat hajtottak végre drónokkal, és tüzérséggel támadják azokat, akik megpróbálják elhagyni az épületegyüttest, és leálltak az aggregátorok.

Az övezet északi részén, Bét Lahijában fekvő kórházat indonéziai humanitárius segélyekből 2011-ben kezdték építeni, és 2016-ban adták át. A kórházban mintegy száz ágy, négy műtő és tíz ágyas intenzív osztály található. A gázai egészségügyi minisztérium fenntartásával működő intézményben palesztinok mellett indonéz önkéntesek is dolgoznak. Az izraeli hadsereg szóvivői azt jelentették, hogy a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hírszerzési irányításával vadászgépek megtámadtak és megöltek három Hamász-századparancsnokot a Gázai övezet északi részén. Emellett légicsapást mértek egy terrorista-osztagra, és elpusztítottak egy fegyverraktárt, ahol rejtőzködtek.

A hadsereg nyilvánosságra hozta két újabb elesett izraeli katona nevét. Az ejtőernyős alakulathoz tartozó két, húszéves katona vasárnap esett el a Gázai övezet északi részén folytatott csatákban.

A palesztin vörösfélhold arról számolt be, hogy a Hebron melletti al-Arub menekülttáborban izraeli tűzben életét vesztette egy palesztin.

Hétfő reggel Izrael északi határánál Libanonból aknavetőkkel a nyugat-galileai birniti katonai bázis felé lőttek. Az akció elkövetőjeként a libanoni síita Hezbollah jelentkezett. A lövedékek lakatlan területen csapódtak be, nem okoztak személyi sérüléseket. Az izraeli hadsereg tüzérsége válaszul a tűz forrását célozta meg.

Azonnali tűzszünetet sürgettek Pekingben arab és iszlám országok külügyminiszterei

A Gázai övezetben dúló harcok azonnali leállítására és tűzszünetre szólított fel több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn Pekingben.

Azért vagyunk itt, hogy világos üzenetet küldjünk: most azonnal véget kell vetni a harcoknak és a mészárlásnak, és azonnal Gázába kell juttatni a humanitárius segélyeket

 - jelentette ki Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter.

A tárcavezetők mindeközben felszólították a nyugati országokat, "ne próbálják Izrael palesztinok elleni műveleteit a zsidó állam önvédelmének beállítani".

Wang Yi, Kína külügyminisztere fogadja az arab és muszlim többségű nemzetek külügyminisztereit Pekingben 2023. november 20-án
Fotó: Pedro Pardo / Forrás: AFP

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul katonai műveletet indított a Hamász uralmának megtörésére. Az akcióban a gázai vezetés szerint már legalább 13 ezer palesztin halt meg, köztük legalább 5500 gyerek.

Mind ez idáig a kínai külügyminisztérium nem fogalmazott meg egyértelmű bírálatot a Hamásszal kapcsolatban, ám többször az erőszakcselekmények azonnali leállítására szólított fel és a kétállami megoldás mellett szállt síkra.

Hétfőn Vang Ji kínai külügyminiszter a Kína és az arab, illetve iszlám országok közötti baráti kapcsolatokat hangoztatta, hozzátéve, hogy Peking "mindig elkötelezett támogatója volt a palesztin nép ügyének". Emellett ő is a harcok mihamarabbi leállítását, a humanitárius segélyek Gázába juttatását, valamint "a palesztin kérdés igazságos és hosszútávú rendezését" sürgette.

"A nemzetközi közösségnek azonnal cselekednie kell, hogy véget vessen a katasztrófának" - jelentette ki.

A pekingi megbeszéléseken a többi között részt vesz Szaúd-Arábia, Egyiptom, Jordánia, Indonézia és a Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere, valamint az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) képviselője is.

Macron: azonnali fegyverszünetre van szükség

A francia elnök a Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetés során megismételte a tűzszünethez vezető azonnali humanitárius fegyverszünet fontosságát.

Emmanuel Macron nem először tesz ilyen jellegű megjegyzést. Már a hónap elején is felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a gázai bombázást.

Hamász: egy alagút még nem a parancsnoki állás

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője visszautasította az izraeli hadsereg bejelentését, miszerint alagutat találtak az es-sifái kórházban. Oszama Hamdan azt mondta: "Azt állították, hogy ez a kórház parancsnoki központ, de itt nincs semmi ilyesmi. Nem azért, mert jól elrejtettük, hanem mert ez az igazság. Az, hogy a hadsereg talált egy alagutat, nem sokat jelent. Azt soha nem titkoltuk, hogy Gázában több száz kilométeren át alagutak húzódnak az utak és utcák mentén."

Három újságíró halt meg a hétvégén Gázában

A hétvégén meghalt egy gázai médiaintézmény vezetője és két szabadúszó újságíró – közölték a hozzátartozóik. A New York-i székhelyű újságírókat védő bizottság (CPJ) szerint ezzel 48-ra nőtt a régióban meggyilkolt újságírók és médiamunkások száma. Közülük 43-an palesztinok, négyen izraeliek és egyikük libanoni.

Önelégült vezetőket bírált a brit politikus

David Lammy, az Egyesült Királyság árnyék-külügyminisztere az Izrael-Hamász háború kezdete óta az első munkáspárti politikus, aki Izraelbe és a megszállt palesztin területekre látogatott. "Hosszabb szünetre" szólított fel a konfliktusban a "sokkoló humanitárius vészhelyzet" enyhítése érdekében Gázában. Lammy Ciszjordániában találkozik a Palesztin Hatóság külügyminiszter-helyettesével, Amal Jaduval is.

Bírálta Izrael nemzetközi szövetségeseit, amiért nem vették észre a Hamász által jelentett fenyegetést az október 7-i támadások előtt. Az árnyék-külügyminiszter bírálta a politikai vezetőket, akik szerinte önelégülten "megelégedtek a vágyálom téveszméivel", miközben nem dolgoztak egy kétállami megoldáson Izrael és Palesztina számára.

Súlyos járványok törhetnek ki Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet regionális sürgősségi igazgatója, Richard Brennan a Sky News-nak azt mondta, hogy Gáza "egy súlyos járvány kitörésének küszöbén állhat". 

A erület déli részén összezsúfolódott több mint  800 000 ember között találtak már rühességet, sárgaságot és egyéb hasmenéses fertőzött betegeket is.

Ez történt vasárnap:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában