Brüsszel

2023.11.08. 21:52

Novák Katalin: a biztonság kulcsfontosságú Magyarország számára (videó)

A biztonság kulcsfontosságú Magyarország és a magyar emberek számára, NATO-tagsága a biztonságot szavatol úgy az országnak, mint a szélesebb régiónak - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a NATO brüsszeli székházában szerdán.

MW

Novák Katalin Brüsszelben

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin, aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszéléseket, újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a béke és a stabilitás alapvető fontosságú Magyarország számára. 

Magyarország hozzájárul a NATO-missziók sikeréhez, erősíti védelmét és fejleszti katonai kapacitását, hamarosan teljesíti azon kötelezettségét, hogy bruttó hazai terméke (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, a magyar katonák jelenléte pedig hozzájárul a nyugat-balkáni régió békéjéhez és stabilitásához

 - emelte ki a köztársasági elnök. 

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország támogatja Ukrajna önvédelemhez való jogát és folytatja humanitárius segítségnyújtását az ország számára. Közölte, Magyarország elítéli és elfogadhatatlannak tartja Oroszország agresszióját az önálló Ukrajnával szemben. 

"Legfontosabb azonban a békéhez vezető utak megtalálása. Valamint annak a megtalálása, miként lehet a béketárgyalások asztalához ülni és elérni a tűzszünetet" 

- fogalmazott. 

Kiemelte: nem lehet olyan kapcsolat Magyarország és Oroszország között, amely alá tudná ásni a szövetségesekkel ápolt kapcsolatokat és a kötelezettségvállalások teljesítését úgy a NATO, mint az Európai Unió kereteiben. 

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország a legmélyebben együttérez Izraellel és elítéli az ellene intézett brutális támadást, ami - szavai szerint - ráirányítja a figyelmet a régió stabilitásának fontosságára. 

A Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az ország tagsága hozzájárulna a NATO megerősítéséhez, ezzel pedig a közös biztonsághoz. 

A kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban kijelentette: 

az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzete kiemelten fontos Magyarország számára, különös tekintettel a magyar nemzeti kisebbségre. 

"Kiemelten fontos a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, különösen akkor, ha egy országnak ambíciói vannak a szövetségeinkhez való csatlakozás terén" - fogalmazott. Magyarország számára ez olyan kiemelt kérdés, melynek megoldása szükséges ahhoz, hogy fenntartsa támogató hozzáállását Ukrajna kihívásokkal teli küzdelmében - tette hozzá sajtótájékoztatóján Novák Katalin köztársasági elnök. 

Novák Katalin a brüsszeli Liszt Intézetbe közös eszmecserére invitálta valamennyi magyar EP-képviselőt, politikai pártállástól függetlenül. A szerdai zárt körű találkozón a Fidesz EP-képviselői - Gál Kinga, Győri Enikő, Tóth Edina, Bocskor Andrea, Járóka Lívia, Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs, Deli Andor, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Trócsányi László - mellett Hölvényi György (KDNP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselői vettek részt.

 Ellenzéki oldalról egyedül Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő jelent meg.

Elszalasztott lehetőségnek nevezte azt, amikor - szavai szerint - egy kinyújtott kézre nincs a másik oldalon olyan, aki azt megfogja.

 Utalva ezzel a találkozóra.

Közölte: partnerséget ajánl a magyar EP-képviselőknek, amikor ugyanis fontos magyar érdekekről van szó, akkor igyekezni kell megtalálni a közös fellépés lehetőségét a magyar érdekérvényesítés erősítésére.

"Ami megítélésem szerint most jelentős és markáns ügy, az az, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt jogosan megillető európai uniós forrásokhoz. Jó alap lehet ehhez, ha ebben a kérdésben egységfrontot tudnak alkotni a magyar EP-képviselők" 

- tette hozzá Novák Katalin.

A köztársasági elnök első, szerdán kezdődött három napos brüsszeli látogatása során kétoldalú megbeszélést folytatott Belgium miniszterelnökével és a NATO főtitkárával.

Novák Katalin: Magyarországon az egyik legfontosabb alapelvnek tartjuk a családok választási szabadságát

Amit Magyarországon az egyik legfontosabb alapelvnek tartunk, az a családok valódi választási szabadsága, mert nincsenek teljesen azonos családok, ahol ugyanazok a döntések egyformán érvényesek lehetnek - mondta Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben szerda este. 

Az államfő a belga Királyi Egmont Intézet és a brüsszeli Liszt Intézet közös rendezvényén tartott, demográfiai kérdésekkel kapcsolatos angol nyelvű előadásában elmondta:  

a magyar állam arra törekszik, hogy a családoknak választási szabadsága legyen. Fontos próbatétel a termékenységi szakadék. 

"Ez azt jelenti, hogy az emberek több gyermeket szeretnének, mint ahányan ténylegesen megszületnek, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük ezt a szakadékot és a pároknak annyi gyermeke születhessen, amennyit csak akarnak, akkor, amikor akarják" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez nem jelenthet beavatkozást senkinek a magánéletébe, személyes döntéseibe. 

Novák Katalin hangsúlyozta: 

Magyarország a GDP 6 százalékát "fekteti" a családokba, a több gyereket vállaló családok kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek, a diákhitel visszafizetése csökken a vállalt gyermekek számától függően, továbbá a magyar állam lakhatási támogatást is nyújt. 

Emellett a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében széles körű bölcsődei szolgáltatásokat vehetnek igénybe a magyar családok, és biztosított a hosszú gyed is az apa vagy az anya számra, sőt Magyarországon a nagyszülői gyedet is bevezették - hangoztatta.  

"A magyar családpolitika azt eredményezte, hogy Magyarországon a termékenységi ráta majdnem 30 százalékkal nőtt"

 - emelte ki.

Novák Katalin rámutatott arra, hogy Európában szinte minden országban folyamatosan csökken a születések száma, így csökken a világ népességében való részesedése is. Ez azt jelenti, hogy Európa ezen a téren is veszít a versenyképességéből 

"Hibát követünk el, ha nem koncentrálunk eléggé erre a kérdésre, és nem nézünk szembe a kihívással" - figyelmeztetett a köztársasági elnök. 

Hozzátette: 

ami a népességet illeti, Európában növekedés tapasztalható, azonban ez elsősorban a bevándorlásnak tulajdonítható. 

Novák Katalin arról is beszélt: elhibázott érv az, ha a fiatalok azt gondolják, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja, hogy nem vállalnak gyermeket. 

"Nincs értelme az éghajlatváltozással foglalkozni, ha nincs jövő generáció. És ha vannak jövő generációk, akkor meg kell őrizni a bolygónkat. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással, nemcsak az éghajlatváltozás, hanem a demográfiai kihívás kérdését is meg kell oldanunk"

 - hívta fel a figyelmet. 

Az államfő szerint félre kell tenni a túlnépesedés problémáját és el kell kezdeni azon gondolkodni, hogyan növelhető a születési ráta és hogyan küzdhetők le a demográfiai kihívások szerte Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában