Stockholm

2021.12.02. 17:15

Szijjártó: egészségügyi szempontból is szükség van a Kelet és a Nyugat együttműködésére

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

A Kelet és a Nyugat szoros együttműködésével sokkal eredményesebb lehetne a nemzetközi közösség fellépése az egészségügy és a biztonság területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Stockholmban.

A minisztérium közleménye szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésén Szijjártó Péter leszögezte, hogy a világ komoly kihívásokkal néz szembe mind egészségügyi, mind biztonsági szempontból.

A koronavírus újabb és újabb variánsai tűnnek fel, amelyek sokkal súlyosabb fenyegetést jelentenek az emberek egészségére, mint a korábbi változatok. Emellett a migrációs hullámok is egyre erősödnek, részben az afganisztáni misszió kudarca, részben pedig más konfliktusok nyomán – mutatott rá.

„A világjárvány terjedését és a migrációs folyamatokat csak úgy lehet megállítani, ha erős kelet-nyugati együttműködést tudunk felépíteni” – hangsúlyozta.

Az új vírusmutációkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a világ gyakorlatilag versenyt fut az idővel. Eközben keleten és nyugaton is vannak sikeres, magas színvonalon működő tudományos-orvosi közösségek, amelyek eredményesebbek lehetnének a járvány elleni küzdelemben, ha együttműködnének – mondta.

„Több embert lehetne megmenteni, ha végre a politikai és ideológiai szempontok kívül kerülnének a horizonton” – fogalmazott Szijjártó Péter. Majd hozzátette: ugyanez igaz a migrációra is, különösen most, hogy az afganisztáni események miatt reális veszély van újabb tömeges bevándorlási hullámok megindulására Európa felé.

Mint mondta, fontos lenne olyan együttműködést kialakítani a közép-ázsiai országokkal, amelynek keretében biztosítható lenne a határaik védelme, és így az Afganisztánból kiinduló migrációs hullámoknak is hamar gátat lehetne szabni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában