Migrációs válság

2021.11.30. 11:37

Nem nyugszanak a kedélyek a lengyel-fehérorosz határon

Migránsok egy csoportja ismét megpróbált erőszakkal betörni Lengyelország területére Fehéroroszország felől. Az áttörési kísérletet fehérorosz katonák is aktívan segíthették, a lengyel határőség tájékoztatása szerint. A lengyel kormány becslései szerint jelenleg ötezer közel-keleti migráns tartózkodhat Fehéroroszországban, és bár az elmúlt napokban is érkeztek bevándorlók. Információk szerint a Lukasenko-rezsim a közösségi médián és utazási irodákon keresztül népszerűsíti az útvonalat az arab országokban.

Grodno, 2021. november 12. Az Európai Unióba igyekvõ migránsok és fehérorosz katonák a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 12-én. A lengyel hatóságok becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik. MTI/AP/BelTA/Leonid Shcheglov

Forrás: MTI/AP/BelTA

Fotó: Leonid Shcheglov

Harminchárom migránst tartóztattak fel lengyel határőrök vasárnap este, akik megpróbáltak erőszakkal betörni Lengyelország területére – írja a V4NA hírügynökség a lengyel védelmi minisztérium közlése nyomán. 

Bevándorlók egy csoportja megrongálta a határt védő kerítést, miközben a határt védő lengyel erőket kövekkel dobálták, és zseblámpákkal és lézerrel vakították el.

Anna Michalska, a határőrség hadnagya a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta, hogy

a támadók között 10 fehérorosz katona is volt, akik szintén kövekkel dobálták a lengyel határőröket.

Jelenleg mintegy ötezer, közel-keleti országból származó bevándorló tartózkodik Fehéroroszországban, ez a lengyel kormány elemzőinek becslése – írja a wPolityce hírportál a témában jártas forrására hivatkozva. Mint írják, az elmúlt napokban több repülőgép is érkezett Fehéroroszországba bevándorlókkal a fedélzetén, de csak négy repült Irakba, amelyekkel nagyjából 800 iraki állampolgár tért vissza hazájába.

A hírportál arról is beszámolt, hogy a Lukasenko-rezsim elsősorban a közösségi médiában és a nyugati utazást ajánló “utazási irodákon” keresztül népszerűsíti a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül vezető útvonalat Európába, és minden arab országban erőteljesen jelen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában