Ország-világ

2021.09.06. 17:37

Böjte Csaba: Jézus hirdeti és gyakorolja is a szeretet parancsát

Az eucharisztikus Kongresszus keretében tartott fakultáción a ferences szerzetes hangsúlyozta: „ez az egyetlen parancs, amit nekünk adott a mester”.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója előadásában úgy fogalmazott: „Jézus Krisztus elindított egy úton bennünket, jó úton járunk, ez az az út, amelyen tovább kell mennünk, ezeket az értékeket és kincseket kellene, hogy felkínáljuk a világ többi részének is”.

Böjte Csaba közölte, hogy a szeretet, a készség a párbeszédre, a szolidaritás és az irgalom az evangéliumból nőtt ki.

Jézus „nem utópiát kerget”, hanem ezt hiszi, „és a kereszten is hitte, hogy ezt meg lehet valósítani” – tette hozzá.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója előadást tart a Krisztus hite a mi hitünk a gyermekek körében végzett lelkipásztori munka bemutatása címmel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az afganisztáni helyzetre utalva azt mondta: 50 ezer „keményfiú” 40 millió emberre akarja rákényszeríteni a maga ideológiáját, és úgy néz ki, ötmillió ember menekül az országból. Ezzel szemben az európai parlamenti választások idején a kontinens 500 millió lakója békésen tudta megbeszélni, hogyan tovább, a kisebbség el tudja fogadni a többség véleményét, és „nem öldököljük egymást” – mondta. A szerzetes ezen a ponton azt hangoztatta, örül, hogy a kétezer éves keresztény Európában él. A szolidaritásra térve arról beszélt, hogy Jézus „kis közösségéből” nőtt ki a közoktatás, a közegegészségügy, a közbiztonság, a közvilágítás és a közúthálózat.

Utalt arra, hogy a világ egyes részén ezek a vívmányok azért hiányoznak, mert „a krisztusi egymásra figyelés” hiányzik.

Böjte Csaba megköszönte, hogy Magyarországról nagyon sok segélyt kaptak a bajban lévő erdélyi gyermekek.

Az irgalomról beszélve a ferences szerzetes úgy vélekedett: Európában még az is „meg van fertőzve a szeretet parancsával, aki köszönőviszonyban sincs a kereszténységgel”.

Véleménye szerint „jó, hogy az irgalom gyökeret eresztett mindannyiunkban”, „amikor fáj neked, ha valaki bajban van, és lehajolsz hozzá”. Böjte Csaba a katolikus világeseményen a többi között szólt a gyónás, a gondok letételének fontosságáról, a türelemről, valamint arról, hogy – mint fogalmazott – „higgyünk a szeretet végső győzelmében” és „merjük kimutatni az egymás iránti szeretetünket”.

Böjte Csaba kitért arra is, hogy manapság „illik” panaszkodni, nyafogni, mindig a hibát keresni és leszólni egymást. Ezen a ponton kijelentette: „úgy gondolom, hogy ilyen jól magyar ember a Kárpát-medencében az elmúlt ezer évben nem élt”.

Szavait a közönség nagy tapssal fogadta. Hozzátette: a jó dolgokért tudni kell hálát adni, és köszönetet mondani azokért. Szavai szerint „a gonosz lélek szeretné, hogy elégedetlenkedjünk”, ezzel szemben Jézus Krisztus mindig vígasztal, bátorít, erősít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában