Megbeszélés

2021.05.31. 18:05

Kövér László fogadta az osztrák törvényhozás elnökét

Kövér László, az Országgyűlés elnökének meghívására Budapesten folytatott megbeszéléseket Wolfgang Sobotka, az osztrák Nemzeti Tanács elnöke – közölte az Országgyűlés sajtóirodája hétfőn.

Fotós: Mohai Balázs

Az Országházban megtartott találkozón Kövér László kijelentette, hogy

Magyarország minden területen hagyományosan kiemelt partnerként tekint Ausztriára, az őszinte párbeszéd szellemében az együttműködés erősítésére törekszik szomszédjával kétoldalú, regionális és európai szinten is

– írták.

Hozzátették: a két állam közötti történelmi kapcsolatokhoz méltó szintet jelzi az is, hogy az osztrák házelnök megválasztása óta a mostani a hetedik személyes házelnöki találkozó.

Az Országgyűlés elnöke megelégedéssel említette, hogy a két államot több dolog köt össze, mint amennyi elválasztja, több mindenben értenek egyet, mint amennyiben vitájuk van, és a konfliktusos kérdésekről is képesek empatikusan és a másik iránti megértéssel tárgyalni.

A magyar Országgyűlés továbbra is elkötelezett a parlamenti kapcsolatok élénkítése és bővítése iránt

– mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy a járvány enyhülésével új lendületet vehet a két törvényhozás közötti párbeszéd.

A megbeszélésen a két házelnök áttekintette a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetet.

Egyetértettek abban, hogy az összefogás minden eddiginél szükségesebbé vált a pandémia elleni küzdelemben.

A helyzetnek az Ausztriában és Magyarországon tapasztalható javulásával – természetesen az egészségvédelmi szempontok szigorú betartása mellett – mindinkább az újranyitás, a szabad mozgás biztosítása kerül előtérbe – mondta az Országgyűlés elnöke a közlemény szerint.

Kövér László arra kérte osztrák kollégáját, hogy

segítse elő egy kétoldalú megállapodás létrejöttét a vírustól való védettség igazolásának kölcsönös elismerésére, mivel uniós szinten ezen a területen lassú az előrehaladás.

„Közös érdekünk a határátlépés könnyítése, ami például az Ausztriába ingázó magyarok esetében különösen fontos lenne” – fogalmazott.

Wolfgang Sobotka kijelentette, hogy

ennek érdekében az osztrák kormány is pragmatikus megoldásra törekszik.

Az osztrák házelnök kérdésére Kövér László azt mondta, hogy a magyar lakosság több mint kétharmada elégedett volt a kormány járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseivel, és hogy Magyarországon – több nyugat-európai országgal ellentétben – nem alakultak ki tömegeket vonzó vírustagadó megmozdulások.

Wolfgang Sobotka beszámolt arról, hogy

Ausztriában ezen mozgalmak megjelenése mellett az antiszemitizmus is felerősödött, nem utolsósorban a közösségi médiában tömegesen feltűnő vírusellenes és rasszista tartalmak következtében.

Egyetértettek abban, hogy ezek az – egyes magáncégek tulajdonában álló platformokon megjelenő – álhírek aláássák a jogállamiságot, önkényesen beavatkoznak a politikai életbe, és ezért egy egységes európai megoldást kell kidolgozni annak érdekében, hogy jogi keretek között, a mérvadó médiumok szerkesztési elvei szerint legyen garantálható a közösségi médiumok működése is – áll a közleményben.

A tárgyalást követően az osztrák házelnököt a plenáris ülésen is köszöntötte az Országgyűlés, Wolfgang Sobotka megbeszélést folytatott a parlament magyar-osztrák baráti csoportjának tagjaival, fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök, és délután Áder János köztársasági elnökkel is találkozott.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Wolfgang Sobotkát, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnökét az Országház előtt 2021. május 31-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában