Járvány

2020.08.06. 17:42

Újabb fertőzötteket diagnosztizáltak a norvég turistahajón

A Roald Amundsen norvég tengerjáró legénységének további két tagjánál állapítottak meg koronavírus-fertőzést, így eddig összesen 55 embert fertőzött meg a hajón a SARS-CoV-2 nevű vírus – közölte csütörtökön egy észak-norvégiai kórház.

A turistahajó fedélzetén észlelt fertőzések után a hajótulajdonos hétfőn a cég valamennyi hajóját leállította, a norvég hatóságok pedig két hétre lezárták a kikötőket a tengerjárók elől.

A turistahajó 160 fős legénységét elkülönítették a múlt pénteken, miután négy kollégájukat koronavírus-fertőzéssel kórházba vitték.

Az északi sarkkörön túl fekvő Tromso város egyetemi kórháza, amelynek a kikötőjében vesztegel a Roald Amundsen, közölte, hogy csütörtökön két újabb koronavírusos beteget vettek fel. A jelentések szerint két, a hajón dolgozó külföldi állampolgárról van szó.

Korábban a Norvég Közegészségügyi Intézet közölte, hogy a tengerjáró két korábbi júliusi útján összesen a legénység 37 tagja és 16 utast diagnosztizáltak koronavírussal. Az utasok valamennyien norvégiai lakosok.

A tengerjárót gyakran használják kompként is Norvégia nyugati partvidékén. Több utas menet közben kiszállt, így a hatóságok attól tartanak, hogy a vírus a helyi közösségek tagjai között is fertőzhet.

Szerdán a norvégiai Bodoe kikötőjében helyzetek vesztegzár alá egy turistahajót, miután egy korábbi utasnak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A hajó 123 utasa és 85 fős személyzete további utasításig nem szállhat partra.

Norvégia a történtekre tekintettel ideiglenesen szigorította a turistahajókra vonatkozó szabályokat hétfőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában