Járvány

2020.04.28. 17:18

A magyarok támogatják az élet szigorú szabályok melletti újraindítását

Ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményéből.

Közleményük szerint Magyarország az elmúlt időszakban szigorú biztonsági intézkedések meghozatalával sikeresen tudta lassítani a koronavírus-járvány terjedését, lehetővé téve az egészségügy felkészítését a következő hetek, hónapok kihívásaira.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

május 4-én új szakaszához érkezik a védekezés, megindulhat a gazdaság fokozatos, fegyelmezett keretek között történő újraindítása.

A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét ezekben a kérdésekben.

Azt írták: a kutatás alapján kijelenthető, hogy a magyarok többsége reálisan ítéli meg a koronavírus terjedésének területi és személyi vonatkozásait.

A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, hogy a vírus elsősorban Budapesten illetve Pest megyében jelent problémát, ezzel szemben a 28 százalékuk az egész országot fokozottan veszélyeztetettnek látja,

míg az 1 százalékuk a vidéki településekről vélekedik így – részletezték az eredményeket.

Hozzátették: a válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a járvány leginkább az idősebb korosztályra jelent veszélyt, viszont a 32 százalékuk úgy véli, hogy a koronavírus mindenkit egyformán fenyeget.

A lakosság – folytatták – „jól informáltnak tekinthető” a védekezés eddigi szakaszának céljával kapcsolatban is.

A magyarok 94 százaléka hallott arról, hogy az elmúlt hetekben bevezetett rendkívüli intézkedések arra irányultak, hogy az egészségügy fel tudjon készülni a tömeges megbetegedések kezelésére,

és csupán az 5 százalékuk nem ismeri az említett lépések megtételének okát – ismertette a kommüniké.

A Századvég szerint továbbra is elmondható, hogy

a megkérdezettek elégedettek a magyar egészségügyi rendszer járványhelyzetben nyújtott teljesítményével.

A válaszadók kétharmada (66 százaléka) szerint a kórházak, rendelőintézetek megfelelően felkészültek nagyobb számú beteg ellátására, míg a 28 százalékuk ettől eltérően vélekedik – jelezték.

Az alapítvány fontos tartja kiemelni: a magyarok támogatják, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen.

A megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) egyetért az élet, illetve a gazdaság fokozatos újraindításával,

ezzel szemben a 21 százalékuk ellenzi ezt.

Mint írták, „társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni” a tervezett döntés megvalósításának módjával kapcsolatban:

a válaszadók 91 százaléka a gazdaság fokozatos, szigorú szabályok betartásával történő újraindítása mellett foglal állást,

míg az 5 százalékuk a járvány elmúltával, egy lépésben hozná meg ezt az intézkedést.

A felmérés további eredményéről közölték: ugyancsak kijelenthető, hogy a magyarok tájékozottak a többi európai országban zajló fejlemények tekintetében.

A megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy Európában több ország megkezdte a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos mérséklését, valamint a gazdaság újraindítását, viszont az 5 százalékuk nem értesült erről – áll az írásos összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában