Olvasó

2010.01.15. 10:29

A vagyonadóról

Nem érdemes megtanulni a vagyonadót ebben a formájában. Nem azért, mert semmi értelme, vagy mert jön a Fidesz, mert a vagyonadó önmagában nem a gonosztól való.

Klecska Ernő

Értem én a logikáját, és jól bevált másutt, de úgy vélem, nem való ide. Ott, ahol ez működik, s be is vált, egészen más a helyzet. Magyarországon ma  a lakásállomány több mint nyolcvan százaléka az abban lakó tulajdonában van  ilyen talán  a világon sehol nincs. Ez a lakosság munkaerő-piaci mobilitása ellen hat, s röghöz, egészen pontosan egyetlen vagyonkájához  köti  a magyart. Tőlünk nyugatabbra, ahol ez az adónem működik, százmilliók élik le úgy életüket, hogy soha nem laktak sajátban, és egy cseppet sem bánják. Az ingatlanadót ott  a háziurak fizetik  és jól is van ez így. A magyar vidék nem ilyen. Az elöregedő falvakban sok kiskeresetű vagy kisnyugdíjas él korábban több generációnak helyet adó nagy házakban, amelyeket a gyerekek kiröppenése után gyakran már fenntartani sem tudnak miből. Lehet, hogy bizonyos íróasztalok mögül úgy látszik: vidéken csupa krőzus él, elmondom én az igazat: ott a szavazók élnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!