Női labdarúgás

2023.08.20. 16:28

Először világbajnok Spanyolország

Spanyolország válogatottja nyerte az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett női labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, sydney-i döntőben 1-0-ra legyőzte Anglia csapatát – adta hírül az MTI.

MW

Az aranyérmes spanyol csapat tagjai felemelik szövetségi kapitányukat, Jorge Vildát, miután Spanyolország 1-0-ra győzött az ausztráliai-új-zélandi női labdarúgó-világbajnokság döntőjében j

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Bianca De Marchi

Az már a finálé előtt biztos volt, hogy új bajnokot avatnak, mivel mindkét együttes – a feltörekvő spanyol és az Európa-bajnok angol is – először játszhatott a vb-címért. 

A mérkőzést Olga Carmona Garcia 29. percben szerzett gólja döntötte el.

A spanyolok a második félidőben büntetőt hibáztak. Az angol válogatott évek óta a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, az előző két világbajnokságon harmadik és negyedik helyen végzett. Most előrébb lépett, de a tavalyi Eb-győzelem után a vb-diadal egyelőre nem jött össze.
Spanyolország az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és Japán után az ötödik ország, amely világbajnokságot nyert női futballban, illetve Németország mellett az egyetlen, amely a férfiaknál és a nőknél is rendelkezik vb-címmel.

A spanyolok eddig nem voltak érmesek egyetlen felnőtt világversenyen sem, ráadásul az sem az ő sikerüket vetítette előre, hogy 2022-ben zendülés tört ki a nemzeti együttesben, 15 játékos mondta le a válogatottságot mentális egészségének megóvására hivatkozva.

Akkor a futballisták professzionálisabb környezet kialakítására szólították fel a szövetséget. Ugyanakkor az ország utánpótláscsapatai évek óta sorra nyerik a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve hárman - a középpályás Aitana Bonmati, a támadó Mariona Caldentey és a védő Ona Batlle - kibékültek a szövetséggel és visszatértek a válogatottba.

A döntőben (Sydney):
Spanyolország-Anglia 1-0 (1-0)
gól: Carmona (29.)
  
A 3. helyért (Brisbane):
Svédország-Ausztrália 2-0 (1-0)
gól: Rolfo (30.- 11-esből), Asllani (62.)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában