oda, ahol készültek

2019.03.30. 11:00

Nyolcszáz műkincs tér vissza Kínába Olaszországból

Ez az utóbbi évtizedek legjelentősebb ilyen jellegű kezdeményezése.

Az egyezség egyúttal az olasz-kínai kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítési. Legutóbb 1998-ban kapott vissza Kína mintegy 3000 kulturális és történelmi műtárgyat Nagy-Britanniától.

Barbara Cortese, a Roma Tre Egyetem kulturális örökségvédelemmel foglalkozó szakembere rámutatott arra, hogy

Olaszország általában a műkincsrablások célpontjaként tűnik fel a hírekben, de mint mondta, itt az ideje, hogy a műkincsek visszaszolgáltatása kerüljön az előtérbe,

ami összhangban van az ország térségben betöltött szerepével is. „A dolgoknak vissza kell térniük oda, ahonnan jöttek” – fogalmazott.

Alberto Bonisoli kulturális miniszter és kínai kollégája, Lu Sukang a napokban írta alá Rómában a 796 kínai műtárgy visszaszolgáltatásáról szóló egyezményt. A megállapodásban a két ország az illegális műkincs-kereskedelem elleni közös fellépésre is ígéretet tett.

Bonisoli elmondta, hogy

a Kínába visszatérő műtárgyak között az 5000 évestől a kortárs alkotásokig nagyon sokféle mű található.

Visszakerül Kínába egy neolitikus agyagedény, a Szung-dinasztiából való porcelán és számos cserépedény a Han, a Tang és a Ming dinasztia korából.

Médiajelentések szerint a kínai műtárgyak zömét 2007-ben egy műkincspiacon fedezték fel az lombardiai Roncadellében. A kínai-olasz diplomáciai kapcsolatok ötvenéves évfordulóját jövőre ünneplik meg Pekingben. Ennek keretében a visszakerült műtárgyakat is bemutatják.

A borítókép illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!