Bulvár-celeb

2021.10.17. 12:59

Kiderült, melyik az a vírus, amely újabb halálos fenyegetést jelenthet a világban

Az AstraZeneca-vakcina kifejlesztője, Sarah Gilbert szerint az agypusztító Nipah-vírus lehet a következő olyan kórokozó, amely világjárványt okozhat.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Nipah a koronavírushoz hasonlóan már régóta ismert és időről-időre felüti a fejét – főként Indiában – a denevérek révén. A vírus mortalitása nagyon nagy és nincs ellene semmilyen kezelés vagy vakcina – írja az Euronews.

Erre figyelmeztetett Dame Sarah Gilbert, aki az Oxford/AstraZeneca vakcina egyik feltalálója.

Ezt a vírust 1999 óta ismerik és már okozott egy kisebb járványt Közép-Malajziában.

Ott denevérürülék fertőzte meg több sertésfarm állományát. A sertések megették a denevérek székletét, és a vírust a sertések adták át a telepen dolgozó állatgondozóknak. Az is kiderült, hogy voltak, akik a denevérek fertőző testnedveivel érintkező gyümölcsöt ettek és úgy betegedtek meg.

A WHO smár 2018-ban felhívta a figyelmet erre a veszélyre. A világszervezet szerint bizonyos denevérfajokkal rendelkező országok komolyan veszélyeztetettek lehetnek, köztük Kambodzsa, Ghána, Indonézia, Madagaszkár, a Fülöp-szigetek és Thaiföld.

Dame Sarah Gilbert arra figyelmeztetett, hogy

ha a vírusból létrejön egy olyan mutáns, mint például a koronavírus delta-variánsa, akkor abból egy nagyon ragályos vírus jöhet létre, ami a meglévő tapasztalatok alapján, a fertőzöttek felének halálát okzhatja.

 

A vírus a több mint 20 évvel ezelőtt, nyolc hónapon belül mintegy 105 malajziai halálát okozta. A betegek kómába estek, csillapíthatatlan lázuk volt és agyvelőgyulladás alakult ki náluk, abba haltak bele. A Nipah a fertőzöttek mintegy 40 százalékával végzett. A Nipah ma már évente kitör Bangladesben, és időszakosan megjelenik Kelet-Indiában is. Legutóbb idén szeptemberben egy 12 éves fiú halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!