Fejér évfordulós emlékei

2020.11.19. 07:10

Negyven éve ezen a napon fejezték be a szőlő szüretelését

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 19-én.

FMH

Havat is látott a szőlő

Negyven évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be a szüretelést a Móri Állami Gazdaság. Az 1980-ban ilyenkor uralkodó télies időjárás példátlannak számított, így ez a munkálatokat is rendkívül megnehezítette.

A szüretelési terv szerint november 14-én akarták befejezni a szőlőszemek szedését, de a hó és a fagy hátráltatta a munkát, pedig sem vasárnap, sem ünnepnap nem pihentek a gazdaságban dolgozó szakemberek. Ebben az évben saját termésből 55 ezer mázsa szőlőt dolgozott fel a móri gazdaság.

Miért alacsonyabbak?

A magyar bérekkel kapcsolatban feszegette a kérdést a Fejér Megyei Hírlap harminc évvel ezelőtt e napon. Olvashattuk, hogy a magyar fogyasztó a nyugati árakat hallva azonnal az ottani béreket kéri számon. „Kétségtelen, hogy egészen másként fest a dolog, ha a 10 schillinges benzint a 14 ezer schillinges osztrák átlagos nettó havi bérből fizeti az ember, vagy 50 esetleg 80 forintot kell adni egy liter benzinért a havi tíz-tizenkétezer forintból.” Az írás a bérek alacsony szintjét nem vitatva végül megállapította: emelésről kár ábrándozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!