Fejér évfordulós emlékei

2021.03.04. 07:45

Már 1961-ben tízmillióan voltunk

Palocsai Jenő

Tízmilliós álomhatár

A Hírlap az első oldalon hozta 1961-ben a hírt, hogy tízmillió fölé emelkedett a lakosság száma. „A Központi Statisztikai Hivatal közzétette hazánk legfontosabb népmozgalmi adatait, melyek szerint hazánk lakóinak száma a múlt év végén elérte a 10 millió 21 ezret, a szaporulat mintegy 45 000 volt. A házasságkötések száma az előző évekhez hasonlóan 80 000 körül mozog, és a gyermekhalandóság grafikonja évről évre alacsonyabb szintre esik.”

Tobzódócsütörtök

A mohai tikverőzésről 1981-ben ezen a napon közölt cikket az újság, Hamvazószerda, tobzódócsütörtök címmel. Az eseményt az tette különlegessé, hogy az akkori farsangbúcsúztatást, illetve téltemetést hóesés kísérte, de ez csak fokozta mindenkiben a tavaszvárást. A farsanghétfő, a húshagyókedd és a hamvazószerda után a zabáló-, a torkos-, illetve a tobzódócsütörtökön a sor.

Hiányzott a tőke

A bankok adnának, de nincs pénz és a kamatok elviselhetetlenek, írta lapunk 1991-ben, ezen a napon. A cikkből kiderül, hogy „azon kevesek, akik mégis vállalkoznának mezőgazdasági termelésre, azért nem tehetik, mert a bankokban nincs pénz, más szóval a banki források elapadtak. Ha tehát most a tavaszon hirtelenjében megrohannák a pénzintézeteket a jövendő farmergazdák, alighanem hoppon maradnának. A megkérdezett megyei, székesfehérvári banki intézményvezetők is ezt a megállapítást igazolhatják.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!