múlt

2021.11.05. 19:00

Fejér évfordulós emlékei november 5-én

Baráth Eszter

Őszi tárlat

Hatvan évvel ezelőtt megyénk napilapjában a megnyitás előtt álló őszi kiállításról beszélgettek a képzőművészekkel a tárlatról. Az István Király Múzeumban a megye különböző részén tevékenykedő művészek is bemutathatták alkotásaikat. „A tárlaton tíz művész alkotásain keresztül győződhetünk meg arról, hogy képzőművészeink mennyit és hogyan vettek észre a mindannyiunkat körülölelő új világból” – íra a lap 1961-ben. Mások mellett Áron Nagy Lajos is beszélt a kiállításról, aki így fogalmazott: „A tárlatot teljes egészében igen sikerültnek és tartalmasnak érzem. Ezen belül, a magam képeivel kapcsolatban csak annyit, hogy újra visszatértem a kompozíciós képek vonalára.”

Üzemavatás Fehérváron

1971-ben ezen a napon a Fejér Megyei Hírlap beszámolója szerint magas rangú vendégek érkezését várták a székesfehérvári Könnyűfémműben. „A szélesszalag-hengermű hatalmas csarnokóriása ma délután nem az építés, a termelőmunka zajától lesz hangos, hanem az üzemavatás ünnepi hangulatától” – fogalmaztak 50 évvel ezelőtt. Mint írták, ez az átadó kiemelkedett a szokásos üzemavatások sorából, mert ez a több mint két és félmilliárdos beruházás a magyar alumíniumipar alapjait erősítette.

Munka és tanulás

„A székesfehérvári Könnyűfémműben jelenleg száznegyvenhatan tanulnak egyetemen, főiskolán és középiskolában, hatvanhárman pedig politikai képzésben vesznek részt” – írták 1981-ben a Fejér Megyei Napilapban. A Lépést tartva a fejlődéssel című cikk összefoglalta a gyárban dolgozók tanulmányait és fejlődési lehetőségeit. „A dolgozók nem elégszenek meg »csak« az érettségivel, igyekszenek szakképesítést is szerezni” – írták 40 éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!