Zámoly a Szorgalom faluja

2020.11.17. 07:30

Drága karácsonyi ajándék és a móri gyilkosság – Fejér évfordulós emlékei november 17-én

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években november 17-én.

FMH

Szorgalmas zámolyiak

1960. november 17-én Zámolyról jelent meg egész oldalas írás a Szorgalom faluja címmel, amelyben a településen működő 3 termelőszövetkezetben folyó munkáról, a fejlesztésekről írtak. „A három termelőszövetkezetben egyesült zámolyi parasztok szorgalma és felelősségérzete a tapasztalatok és eredmények láttán vitathatatlan”, állapította meg akkor a cikk egyik szerzője. A lapot itt olvashatják.

Bicske az élen

A Bicskei járás községeiben a harmadik ötéves terv utolsó évében 1970. november 17-ig 4,8 millió forint értékű társadalmi munkát végeztek. A legtöbbet Bicske lakói nyújtották, 179 forint volt az egy lakosra jutó teljesítmény. A sorrendben Csákvár következett 147, Felcsút 144 és Szár 121 forintos társadalmi munkaátlaggal. Vál, Mány és Tabajd, valamint Vereb községek 1970-ben gyengébb eredménnyel szerepeltek, állapították meg a cikkben.

Soha ennyi játék

1990 novemberében is már a karácsonyra készültek az emberek. A Soha ennyi játék, soha ennyiért… című írásban körképet adnak a boltok ­polcain megjelenő kínálatról és az árakról, amelyek igen magasra emelkedtek, mivel a kelet-­európai országokból megszűnt a szállítás, a nyugat-európai játékok minőségét pedig meg kellett fizetni.

Ki ölt Móron?

2010. november 17-én címlapról indult a tudósítás: megkezdődött Weiszdorn Róbert büntetőperének másodfokú tárgyalása. Ő és Nagy László rabolta ki 2002 májusában az Erste Bank móri fiókját, miközben meggyilkoltak 8 ügyfelet és banki alkalmazottat. A tárgyaláson Weiszdorn azt állította, ő nem ölt meg egyetlen embert sem a bankban, sőt – tette hozzá –, ha tudta volna, hogy Nagy kivégzi a bent lévőket, biztosan elvette volna tőle a fegyvert és megakadályozta volna a vérengzést. A címlapot itt tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!