Mór

2014.11.18. 20:00

Ecset és vászon a bilincs mellett

Mór - A Lamberg-kastély 12-es termében nyílt kiállítása Sturcz Tímeának, ami még november 24-ig látogatható. A rendőrnő festés közben kerül egyensúlyba magával és a világgal.

Buthy Lilla

A 37 éves festőnő, aki rendőr, vagy a rendőrnő, aki fest, hiszen ez csak nézőpont kérdése, Sárpentellén lakik. Kiderül, ez fontos szerepet játszott abban, hogy ecsetet ragadott. Sturcz Tímea a rendőrtiszti főiskolán végzett, és most a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság kábítószerrendészetén engedélyügyi előadó. Rögtön az jutott eszembe, hányszor vádoljuk a rendőröket azzal, hogy kockák. Művészet és rendészet. Valódi kettősség. Sturcz Tímea elmosolyodik, és helyesel. Hiszen a rendőrségen belül sokszor és sok mindennek kell megfelelni. A hierarchikus rendszerben elvárások, szabályok és szigorú követelmények vannak. A festészet adja meg számára azt a fajta szabadságot, amivel egyensúlyba kerül. Ahol ki tud bontakozni, ahol nincsenek korlátok. Azt készít, amit csak akar, ebbe senkinek nincs beleszólása. De milyen út vezetett az első önálló kiállításáig?

A mentor és tanítványa: Szakál Antal művész biztatta Sturcz Tímeát, hogy foglalkozzon komolyabban a festészettel (Fotó: facebook)

- Régebben is érdekelt maga a festészet, a rajzolás - mondja a rendőrnő. Komolyabban 2009-ben lett az életem része, amikor megismerkedtem Szakál Antal festőművész tanár úrral. Megmutattam neki a rajzaimat, és elkezdett velem foglalkozni. Ez lett a hobbim. A férjem először csodálkozott, amikor mondtam neki, hogy milyen terveim vannak. Nyilván látta már a rajzaimat, de mégis nagyokat mosolygott azon, hogy ezt ilyen komolyan gondolom. A Tóni bácsi is sokat biztatott, hogy milyen gyorsan haladok és jó tanítvány vagyok, jó érzékem van a színekhez. A fő ihletet mégis az adta, hogy Székesfehérvárról egy erdőszéli kis családi házba költöztünk, és elhatároztam, hogy a képeimmel lesz tele a fal teszi hozzá Sturcz Tímea, aki leginkább a tájképeket és a csendéletet szereti, pasztellkrétával és olajjal. Bevallja, még keresi a saját hangját, a stílusát, de a költözés és Szakál Antal elindította egy úton, amelyen igazán kiteljesedhet. November 20-tól egy hónapon át a Vörösmarty Színházban is megtekinthetjük a rendőrnő képeit a Kéklámpások című kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!