Mór

2014.10.05. 18:10

Botond szülei is ezerjót ittak

Mór – A három hónapos picit a Borbarát Hölgyek mutatták be: Botond „nyilván” azért lett fiú, mert a szülei ezerjót ittak.

B. Kiss László

Ezen a hétvégén, ha a világnak nem is, de a megyének Mór volt a közepe. A nyolcvan esztendős múltra visszatekintő bornapok péntek délután, a Kapucinus téri nagyszínpadon tartott ünnepélyes megnyitóját egész sor közéleti személyiség tisztelte meg a jelenlétével. Mások mellett beszédet mondott Zsigó Róbert államtitkár is.

– Meggyőződésem, hogy Magyarországot a kemény és tisztességes munka, valamint a hagyományok tisztelete emeli újra naggyá. Móron a munkában, a tisztességben is, élen járnak! Gratulálni szeretnék ahhoz a munkához, amit az utóbbi négy évben elvégeztek. Nap mint nap azon dolgoztak, hogy városuk szebb és élhetőbb legyen. Sikerre ítéltettek! – fogalmazott beszédében az államtitkár.



Szombaton, a bornapok keretében rendezték meg a X. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, melynek a móri piros kabátos rezesek voltak a házigazdái. Tizenegy együttes lépett színpadra a nap folyamán, majd a Wekerle szabadidőközpontban tartott gálán.

„Nagyon jól sikerült a gála est” – vélekedett dr. Dohos László a zsűri elnöke, aki igen jól szervezettnek és magas színvonalúnak értékelte a fesztivált.

A bornapoknak, amelyek Magyarország talán legrégebbi kulturális és gasztronómia fesztiváljának számítanak, újabb keletű színfoltja a Borbarát Hölgyek által életre hívott szokás. Vasárnap 10 órakor bor – pontosabban ezerjó – folyt a Lamberg-kastély kertjében található Teremtés kútjától, melyet Nagy Benedek szobrászművész angyalkája, Puttója ékít. A rendkívüli alkalomra az érdeklődőkön kívül a helyszínre érkeztek egy sor borrend Móron vendégeskedő, színpompás öltözéket viselő tagjai. Elhangzott Lepsényi Bálint borverse, majd a Liederkreuz kórus előadásában sváb dalok csendültek fel. Ezt követően bemutatták azt három hónapos „ezerjó” kisfiút, Gecse Botond Attilát, aki nyilván azért lett fiú, mert a szülei a tavalyi bornapok alkalmával megízlelték az ezerjót. Merthogy, miként elhangzott, a Borbarát Hölgyek által propagált legenda szerint annak a párnak, aki ezerjót iszik, fiúgyermeke születik. Azt, hogy a dologban tényleg lehet valami, bizonyítja: nem csak Botond, de a két évvel idősebb unokatestvére, Veres Csanád is pont kilenc hónapra a bornapi ezerjó kóstolásra született...

Mindezek után megnyitották a kivételesen bort adó kutat. Az eseményen természetesen jelen volt Sárközi Laura, az új móri borkirálynő is, aki a péntek esti versenyen nyerte el a koronát. Laura, amint azt lapunknak elmondta, tősgyökeres móri. 19 éves és szőlész-borász mérnöknek tanul Keszthelyen. Imád táncolni: társastáncolt, balettozott és néptáncolt is. Hobbyja a festés.

Ugyancsak vasárnap délelőtt a nagyszínpadon tartották a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend új tagjainak – látványos külsőségek között megrendezett – avatását is. A barna köpenyeges borlovagok társasága ezúttal két új – egy rendes és egy tiszteletbeli – taggal gyarapodott. Bársony Tamásné ugyan fehérvári, de régóta tevékeny kapcsolatban áll a borrenddel. Acsai Sándort, a Móri Ifjúsági Fúvószenekar karnagyát tiszteletbeli borlovaggá ütötték, tekintettel arra, hogy az általa dirigált, kiváló együttes rendszeresen muzsikál a borrend alkalmain. A bornapoknak elmaradhatatlan részét képezik – a kiállítások és sportesemények, sztárfellépők és utcabálok – mellett a vásárosok. Több utca hosszat zajlik ilyenkor a kirakodóvásár. A mostaniban a tudósítót is megállásra késztette az a hölgy, aki libazsíros kenyeret kínált kétszáz forintért, miközben fennhanghon szapulta, ócsárolta egy másik árus nyolcszáz forintos lángosát... A vásározók népes táborát a Lamberg-kastély előkertjében kézművesek, a Képzőművészeti Szabadiskola udvarán pedig iparművészek gyarapították. A bornapok persze elképzelhetetlen a hegy levének megkóstolása nélkül. A bőséges és minőségi kínálatról egész sor helybeli, illetve a borvidék más településéről érkezett gazda, illetve pincészet gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!