Mezőföld

2009.09.17. 02:29

Török Bálint a Tinódiban

Enying - Tanár úr! Én is, én is... - sürgölődtek az ifjak a rezek körül. Demény István kürt-művész hangszerének megszólaltatásával az ötödikes Somogyi Feri is sikerrel próbálkozott.

V. Varga József

Az iskola udvarán felállított játszósátraknál nagy volt a sürgés-forgás, a gyerekek a többi között horgásztak, festettek, hajtogattak, a rézfúvós hangszerekkel ismerkedtek, bibliai kérdésekre válaszoltak. Szorgalmasan gyűjtögették a Tinódi-tallérokat, melyeket a későbbiekben ajándékokra válthattak be.

A református egyházközség, valamint a Tinódi általános és művészeti iskola tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a városban az Enyingi Török Bálint-napokat. A protestáns főúr köztéri emlékoszlopát 1992-ben, a templom építésének 200. évfordulóján avatták.

A napok nyitányaként, pénteken Gyócsi László író-újságíró előadással egybekötve mutatta be Várurak kegyben és perben című könyvét, mely a 16. század egy-egy szeletét taglalta. Szólt Buda elfoglalásáról, Török Bálint életéről és koráról, a hódoltságról. A Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület vitéz férfiúi és harcos hölgyei korhű ruhákban honfoglalás kori fegyvereket (íj, szablya, kelevész) vonultattak fel bemutatójukon.

A folytatásban - a templomkertben, az emlékoszlopnál - szombaton reggel a művészeti iskola rézfúvósainak térzenéje hívogatott a programokra kicsit és nagyot.

A hajdani földvár körüli hagyományos emlékfutáson a Mezőföldi Iskolaszövetség és a Dél-balatoni Református Gyülekezetek Regionális Együttműködésének iskolásai vettek részt.

Az 5-6. osztályos lányok mezőnyében Elek Dóra (Enying, Batthyány iskola) győzött, megelőzve iskolatársát, Kiss Annát és Molnár Karinát (Lajoskomárom). A fiúk között első lett Pánizs István (Enying, Batthyány), második Körmendi Gábor (Lajoskomárom), harmadik Viga Tamás (Enying, Tinódi iskola). A 7-8. évfolyamosok versenyét a lányoknál Gál Alexandra (Lajoskomárom) nyerte, Sándorovits Fanni (Enying, Tinódi) és Fehér Renáta (Enying, Batthyány iskola) előtt. A fiúknál első helyezést ért el Turzó Gábor (Enying, Tinódi), maga mögé utasítva Kiss Tamást és Berta Lászlót (mindketten lajoskomáromiak).

A helyezettek sporteszközöket vehettek át Szabó Szilárd iskolaigazgatótól. S ugyancsak ő adta át a szabadságát töltő Tóth Dezső polgármester könyvajándékát a legifjabb futóknak: a négyéves Szabó Gréta Viktóriának (Siófok) és az ötéves Ficsor Andornak (Balatonendréd).

A gyerekek tarsolyában a délelőtt folyamán egyre csak gyűltek a Tinódi-tallérok. A diótörés gyors reflexet igényelt, az íjászkodással sokan próbálkoztak, a folyón korongokat pakolva lehetett átkelni, a szintetizátor különböző hangszerek hangját imitálta.

A konyhánál közben szakácsok és kukták serénykedtek: a négy felsős osztály bográcsában finom gulyás készült ebédre. A főszakács tisztét Szénási Mihály töltötte be.

A hajdani földvár körüli emlékfutás távja mintegy másfél kilométert tett ki. Az összetett pontversenyben az enyingi Herceg Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola csapata végzett az élen, második a lajoskomáromi Gesztenyefasori iskola különítménye, a házigazdáknak, a Tinódi futóinak a harmadik hely jutott. A verseny négy kategóriájában mintegy ötvenen indultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!