Mezőföld

2009.07.02. 02:28

Ezer szállal kötődve

Mezőszilas - Az elszármazottak hetedik találkozójára sorban érkeznek a vendégek; a színpadon Karen Carroll amerikai gospel-énekesnő varázsol fantasztikus hangjával.

V. Varga József

Pethes Zsuzsa csak rápillant az egykori fotókra, és már mondja is a neveket. Mészáros István, a műegyetem nyugalmazott tanszékvezető docense Borza Vilmának, a baráti kör titkárának mutatja nagy becsben tartott gyűjteményét, a címlistát.

A Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesület és az ÁMK könyvtára az idén immár kilencedik alkalommal rendezi meg vasárnapig a településen a tíznapos Szilasi nyári fesztivált. Az elszármazottak szombati randevújával.

- Mindig hazavárjuk és szeretettel látjuk önöket! - fogalmazza meg köszöntőjében Magyar József polgármester. Az elődök teremtő munkájáról, múltunk megőrzéséről szól, majd nagy feladatukról, az iskola felújításáról, melyre uniós pályázaton nyertek forrást.

A műsorban fellép a gyermek néptánc- csoport, az ifjúsági klub moderntáncos formációja és a nyugdíjasklub kórusa. Nagy taps a jutalmuk. A lengyelországi Leborkból a Cimenia jazz balettes ifjú hölgyei többször is átöltöznek a produkciók-hoz. Vezetőjük, Wieslawa Wojciechowicz és a szilasi kulturális egyesület elnöke, Horváthné Gogán Jolán már a baráti viszontlátogatást tervezgeti.

Németh László lányát, Németh Ágnes írót különös szeretettel köszöntik a találkozón. - Hazajárok Szilasra - karol Ágnes asszony a krónikásba, s míg a vacsora helyszínére, a tornaterembe igyekszünk, megbeszéljük, közvetíteni fogok a kapcsolatfelvételben közte és a székesfehérvári Németh László iskola között.

Zsembery Jenőné Péter Ibolyával - a néhány éve elhunyt ismert autóversenyző özvegyével - régi ismerősként üdvözöljük egymást. Feszl Ernő doktor úr a finom töltött húst és a káposztasalátát dicséri, amott Sziebert Péter balatonfüredi kardiológus tamáshegyi pálinkáját és vörösborát kínálja, Hamar Sándor szegedi orvos kisplasztikái és kerámiái fotóit mutatja.

Sok-sok szeretet és meghatottság jellemzi a délutánt, a kora estét: a gyökerek, a gyermekkor, az ifjúság felidézése, a szülőföldhöz ezer szállal való kötődés ókor elfátyolosítja a tekinteteket. A lelkes szervezők mindig kitesznek magukért, az elszármazottak találkozója nagyszerű hagyomány - állítják az ország különböző részéből hazalátogatók .

- Itt töltöttem 1952 nyarától gyermekkorom egy boldog évét, amikor édesanyám a tanácsházán dolgozott. A nehéz évek és történések ellenére jól éreztem magam osztálytársaim és számos felnőtt együtt érző szeretetétől körülvéve - meséli Ruzicska Mária író, hírlapíró, nyugalmazott főszerkesztő. - Ez és a romantikus, szép táj örökké az emlékezetemben él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!