MIkulás-futás

2020.12.06. 11:30

A mezőfalvi futónagykövet önzetlen misszión

Járja a megyét, az országot, a határon túlra is eljut, kilincsel és tárgyal. A gyerekekért mindent! Köszöni a támogatásokat.

V. varga József

Mikulás-futás Sárbogárdon. Balra a háttérben: Kovács István

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

Negyedszázados a mezőfalvi Kovács István Mikulás-futása! Persze a világjárvány miatt az idén minden másképp alakult.

– Most nem kocoghatunk a gyerekekkel, a pandémia megálljt parancsolt a programjaimnak, az ünneplésnek – mondja.

Kifut a barcelonai olimpiára! – jelent meg Pisti (úgy hiszem, hogy a régi barátság okán e megszólítás senkiben sem kelt visszatetszést) 1992-ben egy napon a szerkesztőségben. Átlagban napi 40 kilométert futva, másfél hónap alatt teljesítette is a csaknem 2300 kilométeres távot.

– És a gyermekprogramok, a jótékonyság? – terelgetem más vizekre a beszélgetést.

– 1994-ben a magyar népfőiskolákat fűztem fel egy útvonalra, a 800 kilométert, Sárospataktól Zalaegerszegig, két és fél hét alatt futottam le. Ekkor gyűjtöttem első alkalommal adományt egy zalalövői kislány csontvelő-átültetéséhez. A jótékony célok innentől kezdve aztán fokozatosan jelen vannak az életemben.

A Mikulás-futás 1995-ben indult hódító útjára, a Nyuszi-futás rá egy évre. Pisti kezdeményezései azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. A hagyományos rendezvényeken évente legalább nyolc-tízezer óvodás és iskolás vesz részt lelkesen, tevékenyen. A kocogás mellett egyebek között fát ültetnek, madáretetőket helyeznek ki, adományokat, ajándékokat gyűjtenek rászoruló társaiknak.

Joulupukkival 1998-ban találkozott először, amikor is hat ország több mint tízezer gyermekének üzenetét adta át Rovaniemiben, az északi-sarkkörön a finnek Karácsonyapójának. Hivatalos tanúsítványt kapott: innentől kezdve ő a Világ Mikulásának futónagykövete!

Mikulás-futás Sárbogárdon. Balra a háttérben: Kovács István
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

Az olimpiai fáklya

A paletta 2008-tól új elemmel bővült: Kovács István tagja volt a pekingi olimpiai játékok magyar fáklyaváltójának. Áldo­zatos közösségi munkájának, környezetvédelmi aktivitásainak és jótékonysági rendezvényeinek elismeréseként együtt futott – hazánkat képviselve – Barabás Éva televíziós műsorvezetővel, Halász Judit színművésszel és Lakatos Katalinnal, a BHRG Alapítvány (eltérő fejlődésű gyermekek képességfejlesztése) alapítójával. Az akkor kapott ereklyét több mint százezren vették kezükbe az olimpiai futások alkalmával, finnországi élménybeszámolói immár kínai kalandokkal is kibővültek.

Úton az olimpiai fáklya Sárbogárdtól Tokióig – adta hírül lapunk is 2019-ben (a védnökséget a mezőföldi kisváros polgármestere, Sükösd Tamás vállalta a misszió fölött). A futónagykövet az olimpiai naplóban megkezdte az üdvözletek, üzenetek gyűjtését olimpikonjainknak. Tavasszal közbeszólt a koronavírus-járvány, megtorpant az akció, az olimpiát is 2021-re halasztották.

„Folytatom, folytatjuk!”

Most nyáron újrakezdődött a munka, ismét útjára indult Pisti és a napló. Nemcsak viszi, őrzi is a lángot – mondja róla Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. „Egy olimpiára készülő sportolónak mindig jóleső érzés, amikor buzdítást, elismerő szavakat kap. Ez a gyűjtemény üzenetek sokasága, mely nekik szól” – fogalmazta meg köszöntőjében a korábbi sokszoros bajnok párbajtőrvívó.

„Kovács István azt teszi, amit mindnyájunknak kellene!” – írta egyebek között a naplóba Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere. Róth Péter alpolgármester pedig azt húzta alá, az önkéntesként végzett erőfeszítés nem a könnyű sikerek és a gyors gazdagodás földjén át vezet, de emberünket „űzi a szíve, és viszi a lába, amit tesz, egy szebb és jobb jövő záloga”.

– Korona ide, vírus oda: folytatom, folytatjuk! – szögezi le Pisti. – Amint Oliver Cromwell „vasbordájú” lovas katonái mondták: „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!