„Öreg járgány nem vén járgány!”

2020.11.29. 15:30

„Fél évszázados magyar termék” a sárbogárdiak öreg hómarója (videó)

Külön videóblogot készített a Magyar Közút Zrt. az egyik régi gépükről, mely most decemberben ünnepli ötvenedik születésnapját.

Korondy Tamás

Az idei télre szinte teljes felújítást kapott a jármű, így az elkövetkezendő években is hasznára válhat a térségnek

Fotó: Magyar Közút Zrt.

A korszerű útüzemeltető eszközök folyamatos beszerzésével párhuzamosan nagy gondot fordít a közútkezelő társaság a sokat megélt, számos üzemórát ledolgozott régi hómarók karbantartására is. Egy sárbogárdi, decemberben ötvenéves ZIL gyártmányú példányt éppen idén korszerűsítettek a szakemberek. A hómarás igen speciális terület, olyanok ezek a gépek, mint egy háztartásban a karácsonyfatalp: évente talán csak egyszer kell, de ha nincs, akkor minden borul.

A társaság hómaró adaptereit részben már sikerült adaptálni a korszerű eszközhordozó munkagépekre, traktorokra és Unimogokra, de amelyeknél ez nem lehetséges, ott a szakemberek azon munkálkodnak, hogy ütőképes állapotban tartsák ezeket a pótolhatatlan gépeket. A nagy teljesítményű ZIL és Schmidt TS4-es hómaró célgépek többségét egyelőre még nem sikerült kiváltani más gépekkel.

Az idei télre szinte teljes felújítást kapott a jármű, így az elkövetkezendő években is hasznára válhat a térségnek
Fotó: Magyar Közút Zrt.

A 60-as évek végén és a 70-es évek elején az akkori közútkezelő szervezetekhez érkezett ötven ilyen ZIL gyártmányú hómaró gép, melyből három Fejér megyében teljesít szolgálatot a hóakadályok eltávolításában. Az idén kerek évfordulót ünneplő sárbogárdi célgép 1970. december 29-én tette meg első útját. Természetesen ötven év nem múlik el nyomtalanul semmilyen eszköz életében, ezen kiváló hómarók többsége is átesett már valamilyen szintű korszerűsítésen.

A sárbogárdi eszköz is – a régmúltban – az eredeti meghajtómotor helyett kapott egy korszerűbb, könnyebben karbantartható és javítható, az akkori magyarországi viszonylatban tömegterméknek számító Rába D10-es motort, idén nyáron pedig – készülve a novemberi téli gépszemlére – újabb ráncfelvarráson esett át. Friss festést kapott, ellenőrizték és javították a fék- és futómű-berendezéseit, cserélték a gumiabroncsait, újralemezelték a fülke padlóját, a teljes fülkét újrakárpitozták, kicserélték a hidraulikatömlőket, valamint megerősítették a hómaró adapter tartókarjait. Továbbá új lámpákat szereltek fel rá, cserélték a fülke fűtőkályháját, ezekhez kapcsolódóan a munkagép feszültségi hálózatát 12 voltosról 24 voltosra alakították át. Végül kicserélték a meghajtómotor-porlasztócsúcsokat, tisztították a hűtőrendszert és teljes olajcsereszervizen esett át a járgány, ezzel jó pár évvel meghosszabbítva élettartamát. A munkagép könnyedén vette a műszaki vizsga akadályait, és várja a következő bevetést.

– Fejér megye 1401 kilométeres úthálózatából mintegy 225 kilométer hófúvásveszélyes. Mikor rendkívüli időjárási helyzet alakul ki télen (ez alatt

egy intenzív hóesést értek), amely 40 km vagy annál nagyobb szélsebességgel párosul, ezen a szakaszon hóakadályok alakulnak ki. A hómarókat akkor alkalmazzuk, amikor hóekézéssel már nem tudjuk az utak járhatóságát biztosítani. Amikor a szél elül, akkor tudjuk a hófalakat eltávolítani vele, mikor a szél már nem építi vissza azokat – fejtette ki Molnár István, a Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!