Frissen Fejérből

2021.08.08. 07:30

Nyolc év után ismét lesz dübörgés: Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató vár augusztusban

Nyolc év szünet után a Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló tömegrendezvényre több tízezer érdeklődőt várnak.

Tihanyi Tamás

Idén is bemutatkozik több kötelék az égen a Kecskeméten rendezett nemzetközi repülőnapon

Fotó: Tihanyi Tamás

Hazánkban 1990 augusztusában az első esemény különlegességét az adta, hogy együtt szerepelt az akkor még szovjetnek számító légierő 14. gárda-vadászezredének két MiG-29-ese, valamint az amerikai légierő két F–16-os vadászgépe. A következő nagyszabású repülőnapot egy év múlva a taszári légibázison rendezték, majd öt év kihagyás után, 1997-ben már véglegesen a kecskeméti katonai repülőtérre, a Szentgyörgyi Dezső légibázisra költözött az esemény, ahol utoljára ilyen célból 2013-ban nyitották meg a kapukat a nagyközönség előtt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a rendezvényt beharangozó minapi sajtótájékoztatón azt mondta, arra készülnek, hogy teljes egészében be tudják mutatni a látogatóknak a honvédelmi és haderő-fejlesztési program eredményeit, azt bizonyítva a látványos keretek között, hogy a biztosított összeget hasznosan költik el, és jó úton haladnak egy nagyon korszerű magyar honvédség megszületése felé. De az sem utolsó szempont, hogy megmutassák a közvéleménynek, hogy bár a magyar katonák az utóbbi években rengeteg időt töltöttek a járvány és a migráció okozta válsághelyzet kezelésével, azért a haza védelmével kapcsolatos alapfeladataikat sem hanyagolták el.

A látogatók a szárazföldi haditechnikák és a légierő összehangolt, statikus és dinamikus bemutatóit láthatják majd, kiegészítve azt többek között a cseh, a szaúd-arábiai, román, török, angol és brazil kötelékek bemutatóival. Ezért aztán a legnagyobb érdeklődés idén is a vadászrepülők – a JAS–39 Gripen, a MiG–21-es, az F–2000-es Eurofighter vagy a Typhoon – bemutatkozását övezi majd, míg a földön ott lesz legújabb büszkeségünk, a Leopard harckocsi és „jó az öreg a háznál” alapon a T–72-es tank. Felfedezhetjük a repülők sorában Szakács Gábor L–29-es Delfinjét is, ő nem véletlenül lehet ismerőse a fehérváriaknak, hiszen állandó résztvevője a börgöndi repülőnapoknak – amely egyébként szeptember 12-én vasárnap várja a látogatókat az infrastrukturális fejlesztések napjait élő leszállópályán.

A magyar Gripeneket egy korábbi repülőnapon az érdeklődők közelebbről is szemügyre vehették
Fotó: Tihanyi Tamás

De ha már Kecskeméten amúgy is egyértelműen a haditechnikáé lesz a főszerep, egy veterán katonai pilóta, a harci helikopteren és Antonov merevszárnyún egyaránt sok időt eltöltött pákozdi Paksi János nyugalmazott repülőszázados barátom véleményét kérdeztem: szerinte mi lesz a legnagyobb dobás a nemzetközi parádén?

– A keleti technika „oldtimer” gépének számít a MiG–21-es, ilyen már sehol nem repül Európában, csak a románok tartják még rendszerben – mondta Paksi János. – Nálunk is ez a típus alkotta a légierő gerincét a MiG–29-esek érkezéséig, Kecskeméten, Taszáron és Pápán állomásoztak. Sok fehérvári mellett két űrhajósunk, Farkas Bertalan és Magyari Béla is szorgalmasan gyűjtötte a repülőórákat a fülkéjében. És ha már keletről említettem egy öreg típust, tegyem meg nyugatról is: a svédek elhozzák a Gripen elődjét, az SK–60-as kiképző gépet, ezt sem repüli már más rajtuk kívül.

Idén is bemutatkozik több kötelék az égen a Kecskeméten rendezett nemzetközi repülőnapon
Fotó: Tihanyi Tamás

Paksi János a forgószárnyasok közül a Mi–24-eseket említette, a csehek és a mieink is repülik majd Kecskeméten. Érdekesség a brazilok KC–390-ese, hiszen ilyenből – ez egy multifunkcionális szállító és légi utántöltő gép – mi is rendeltünk két darabot.

– A pápai szállító ezredtől bemutatkozik a C–17-es, a Heavy Airlift Wing egy 12 nemzetből álló alakulat. Szerintem a legjobb kötelék a Török Csillagok a hat F–5-össel, de jók lesznek a szaúdiak is: gépeikkel, a Hawks típussal képzik ki Kanadában a magyar vadászrepülő-pilótákat.

– Van hiányérzete a program láttán?

– Igen, sajnálom, hogy nem lesznek ott Kecskeméten az Orosz Vitézek, akik korábban fergeteges bemutatót repültek nálunk Szuhoj gépeikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!